Осъдените за убийството на Борилски си търсят правата в Страсбург

Двамата окончателно признати за виновни от българския съд за убийството на студента Мартин Борилски ще пусната жалба в Европейския съд по правата на човека в Страсбург. Това съобщи в сряда Франс прес, позовавайки се на защитата на Георги Желязков и Стоян Стоичков, според която съдебното решение не взема предвид техните аргументи.

Два дни по-рано Върховният касационен съд потвърди общата присъда от 36 години затвор за зверското убийство. Така се сложи край на съдебната сага, която предизвика шумен обществен и международен отзвук. Според решението Желязков трябва да изтърпи 19 г. затвор, а Стоичков – 17 г. Освен това те трябва да платят 120 000 лева обезщетение на близките на Борислски.

Последната съдебна инстанция отхвърли тезата на Желязков и Стоичков, че не те, а други хора са извършили убийството. Двамата твърдяха, че единствено са присъствали в апартамента на Борилски часове преди момчето да бъде прободено 93 пъти с нож.

"При категоричната липса на доказателства, извън тези произтичащи от обясненията на подсъдимите, за присъствието на други лица на местопрестъплението – техни следи или такива, свързани със заличаването им, правилно въззивният съд е приел, че фаталните събития са се разиграли между тях и пострадалия, че тезата за агресия от страна на други е очевидно защитна позиция на подсъдимите", пише в решението на ВКС.

Франс прес обаче припомня, че доказателствата и извършената ДНК експертиза на Желязков и Стоичков съвпадат с открити следи по тялото на Борилски.

Агенцията припомня и десетгодишния ход на процес като посочва, че първоначално двамата бяха оправдани и делото беше възобновено след намесата на френския посланик в София.

Защитата на Желязков и Стоичков обаче се оплаква от "безпрецедентния натиск", на който е бил подложен българският съдът по делото, и оспорва качеството на извършената аутопсия на Борилски, както и предоставените от френските разследващи органи доказателства по делото.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Колко време давате на новия парламент?