Още 900 военни напускат през януари

Сн. БГНЕС

Статистиката за напусналите военнослужещи ще се увеличи с около 900 души още през този месец.

 

Става въпрос за военните, които отказаха да продължат службата си в други градове, след преструктурирането на поделенията през миналата година.

 

Срокът на предизвестията им приключва още в първите дни на януари 2013 година, съобщи бившият кадровик на министерството Иван Иванов.

 

"Броят им е доста голям - няколкостотин. Срокът на предизвестията им приключва още в първите дни на януари 2013 г. За тях обаче не се говори. Те се изключват от сметките за уволнените през 2012 г. и хитро се прехвърлят за тази година. А доколкото си спомням, веднъж министърът обяви, че става дума за близо 900 бойци", обясни Иванов в интервю за в. "Преса".

 

Той напусна в края на миналата година в знак на несъгласие с кадровата политика на министерство и въвеждането на пенсионна възраст за военните.

 

Според официалната статистика на военния министър Аню Ангелов напусналите армията по собствено желание миналата година са над 1500 души, като само от 1 октомври до края на годината са напуснали 658. Вълната напуснали се обяснява с желанието на военните да се пенсионират при старите условия само с изискване на стаж и без пенсионна възраст.

 

"Напуснаха около 18% от майорите, 20% от подполковниците и близо 12% от младите полковници", уточни Иванов.

 

Според Аню Ангелов армията няма кадрови проблем, като в края на миналата година заяви в интервю за в. "24 часа", че напускат само офицери, загубили перспектива за развитие.

 

Президентът и върховен главнокомандващ Росен Плевнелиев обаче за пръв път заговори за проблеми в армията и обяви "своята загриженост от обстоятелството, че много млади офицери, сержанти и войници по собствено желание напускат армията".

Военните през миналата година за пръв път от години протестираха публично срещу лошите условия на труд и най-вече срещу непрекъснато променящите се условия за пенсиониране.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Къде му е мястото на Бойко Борисов?