Армията: Евтин склад за частни фирми, отчайваща техника, но с дарители

Военният министър хвърли камъни в градината на заместника си – 50 чиновници в МО без конкурс

Съкращенията на военни спират, започват назначенията

Иван Иванов и Ангел Найденов, сн. БГНЕС

Военният министър Ангел Найденов обяви в понеделник, че 50 чиновници или около 7% от администрацията на Министерството на отбраната (МО) са били назначени без конкурс и продължи курса на новите управляващи към изобличаване на кабинета "Борисов", като обяви, че армията е била използвана за евтин склад от частни фирми, състоянието на техниката е отчайващо, а закъсали поделения са си помагали с дарения.

Министърът на отбраната съобщи още, че смята да спре планирани съкращения и отговори на очакванията на военните, като потвърди, че ще бъде отменено изискването за пенсионна възраст, което силно ги раздразни. Ще бъдат увеличени някои компенсации във връзка със специфичните условия на труд.

 

Той съобщи, че ще бъде възстановено закритото по време на предишните управляващи поделение във Враца, като първоначално ще бъдат назначени 250 военнослужещи, а съкращенията в 68-ма бригада "Специални сили" в Пловдив и авиобаза "Безмер" ще бъдат отменени.

 

Камъни в градината

 

Ангел Найденов съобщи, че няма намерение да освобождава назначените без конкурси чиновници, сред които има и близки на предишните управляващи. Интересна подробност обаче е, че дълго време за кадровата политика в министерството отговаряше сегашният заместник-министър Иван Иванов в качеството му на шеф на ресорната дирекция.

 

Иванов напусна в края на мандата на бившия военен министър Аню Ангелов, а в понеделник свали отговорността за спорните назначения от себе си, като най-общо хвърли вината към предишното политическо ръководство.

 

В администрацията на МО са влезли служители с временно назначение, които впоследствие са получили статут на държавни служители, а други са започнали по заместване и след това са били преназначени на постоянни длъжности.

 

Сред тях има и членове на политически кабинети, но Найденов не посочи кои.

 

След като правителството на Бойко Борисов подаде оставка Аню Ангелов реши да запази на работа част от екипа си, като го преназначи в администрацията. Така бяха "спасени" работните места на шеф на кабинета му Йордан Божилов и съветника му Атанас Запрянов, който бе шеф на дирекция "Отбранителна политика".

 

По времето на служебния министър Тодор Тагарев от МО съобщиха, че Запрянов е освободен.

 

Преди няколко дни пък по взаимно съгласие Найденов освободи Йордан Божилов, който от своя страна се оплака, че освобождаването му е политически мотивирано.

 

След проверка на инспектората пък Найденов освободи директора на Изпълнителна агенция "Военни клубове и военно-почивно дело" Петър Манолов.

 

Агенцията, която отговаря за почивните домове на армията, за хотели, военните медии и други привлекателни имоти и разпределя ресурси от милиони левове, вече е останала и без заместник директор, тъй като той е отказал да подписва документи и така е блокирал работата ѝ.

 

Ангел Найденов за пореден път констатира и отчайващото състояние на техниката, като даде за пример, че от 12 хеликоптери "Кугър" лети само един. Освен това припомни, че вече са образувани досъдебни производства във връзка с качеството на закупени за контингента ни в Афганистан обувки. Проверяват се и каските и бронежилетките.

 

Армията – евтин склад с дарители

 

Военният министър запозна данъкоплатците в понеделник и с интересната практика армията да се използва от частни фирми като евтин склад.

 

Десет фирми съхраняват около 6 400 тона боеприпаси в складове на бригада "Логистика" срещу символични суми, но има и случаи, в които не е било плащано нищо.

 

Министерството на отбраната пък е поемало всички разходи за охрана, видеонаблюдение и други.

 

Сега ведомството смята да се свърже с фирмите, за да договори промяна на условията. Ако фирмите не са съгласни, ще трябва да оттеглят боеприпасите.

 

Найденов обяви още, че вече се прекратява практиката за получаване на дарения, като обаче не даде точни данни какви дарения са били получени.

 

От думите му стана ясно, че някои поделения са си помагали с дарения от частни фирми, но отбеляза, че е неуместно същите фирми да участват в обществени поръчки за ведомството му.

 

По-късно от военното министерство разпространиха справка за получените дарения. 

Според нея Сухопътните войски са получили най-много дарения - общо 23 800 лева. Те са били предназначени за подготовката и организирането на дейности, свързани с празника на Сухопътни войски , както и с празниците на военните формирования, родовите и специалните войски в техния състав. 

Националният военноисторически музей пък е получил дарение от 16 700 лв. за реставрация на експонат – самолет. 

Съвместното командване на силите пък е подпомогнато с 200 лв. за организиране на честване по повод 60 години от създаването на военно формирование 42610 Козарево.

Националната гвардейска част е получила дарение 1 000 лв. за закупуване на фолклорни костюми за нуждите на Представителния ансамбъл на въоръжените сили.

Найденов съобщи още, че е назначен и одит в 11-те търговски дружества към министерството.

 

Съкращенията се стопират, ще има нови назначения

 

Ангел Найденов заяви, че отменя предвидени от предшественика му Аню Ангелов съкращения в армията.

 

Ще бъде отменено реорганизирането на специалната бригада в Пловдив, която трябваше да се трансформира от бригада в полк, и така няма да бъдат съкратени 300 души.

 

Отмяната на реорганизацията в авиобазата в Безмер пък ще спаси работата на 200 военнослужещи и 20 цивилни служители.

 

Отлага се, но временно, разформироването на седем бази на бригада "Логистика".

 

Във Враца пък се възстановява поделението, като първоначално ще бъдат назначени 250 военни.

 

Ангел Найденов потвърди и плановете си да отмени въведеното от предишното правителство изискване за пенсионна възраст, което бе остро критикувано от военните и доведе до две протестни шествия.

 

Освен това обезщетенията за семействата на участниците в задгранични мисии, които са фиксирани на 270 лева, ще бъдат увеличени, като бъдат обвързани с минималната работна заплата.

 

Планира се същото да се отнася и за съпругите или съпрузите на военнослужещите, които губят местоработата си при преместване в друго населено място.

Споделяне

Още по темата

Още от България