Парламентът не прие доклада за състоянието на армията

Военният министър дава на прокуратурата цяла дирекция в МО

От БСП твърдят, че са се уреждали фирми, близки до ГЕРБ

Сн. БГНЕС

Военният министър Ангел Найденов обяви, че ще сезира прокуратурата за работата на дирекция "Инвестиции в отбраната", през която преминават повечето обществени поръчки на Министерството на отбраната, и ще отстрани ръководството на дирекцията до приключване на проверката.

 

Шеф на дирекцията е полковник Станимир Георгиев, който бе назначен на поста през 2011 година.

 

Ангел Найденов не уточни дали са засечени и какви точно нарушения в работата на агенцията, но говорител по темата стана депутатът от БСП Атанас Мерджанов.

 

По време на обсъждането на доклада за състоянието на отбраната през миналата година, Мерджанов заяви, че в дирекцията се е провеждал "систематичен и целенасочен рекет и изнудване на фирми", които са били извън списъка на фаворитите на бившия военен министър Аню Ангелов.

 

Той посочи, че грубо са се отстранявали дългогодишни партньори на министерството и за да се подменят с такива, близки до ГЕРБ. Според Мерджанов са се нагласявали и тръжни документи в полза на фирми, близки до ГЕРБ.

 

Ако резултатите на даден конкурс пък не са в интерес на определена фирма, умишлено се е проваляла тръжната процедура.

 

От пресцентъра на военното министерство пък уточниха за Меdiapool, че в дирекцията тече проверка на ведомствения инспекторат след получени сигнали и публикации в медиите.

 

Депутатът от ГЕРБ и бивш зам.-военен министър Валентин Радев коментира от своя страна, че искането за отстраняване на ръководството на дирекцията силно го озадачава.

 

"Буди силно недоумение и не разбирам, каква е целта и какво се търси там", посочи Валентин Радев пред "Фокус".

 

Ангел Найденов съобщи още, че вече е образувано досъдебно производство за закупуването на некачествените униформи и обувки за военния контингент в Афганистан. Освен това припомни, че е отстранил директора на агенция "Военни клубове и военно-почивно дело“ към МО Петър Манолов след проверка на Инспектората на Министерството на отбраната, засекла сериозни нарушения.

 

В четвъртък Народното събрание обсъди, но не прие доклада за състоянието на армията през миналата година, след като военният министър и депутати от БСП и ДПС обявиха, че докладът не отговаря на реалната ситуация във въоръжените сили.

 

"Четиригодишното управление на ГЕРБ е загубено време за българските въоръжени сили. . Характерен момент в доклада е премълчаването на проблемите и липсата на мерки за тяхното преодоляване", заяви Ангел Найденов.

 

Той съобщи още, че вече са изготвени законодателни промени за отмяна на пенсионната реформа в армията, която предизвика силно недоволство.

 

До края на миналата година военните се пенсионираха само със стаж, но правителството на ГЕРБ реши да въведе и изискване за възраст.

 

Найденов коментира, че бойната техника се намира в плачевно състояние, а военната експертиза е подценена и игнорирана.

 

Картината меко казано предизвиква загриженост, коментира министърът.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Къде му е мястото на Бойко Борисов?