Военни протестираха срещу отнети придобивки и лоши условия на труд

Те се разграничиха от изкарването на бронирани машини по време на протестите

Военни протестираха срещу отнети придобивки и лоши условия на труд

Няколкостотин сегашни и бивши военни излязоха в събота на протестно шествие срещу лошите условия на труд,  отпадането на социални компенсации, непрекъснато променящите се условия за пенсиониране и насаждането на омраза срещу армията. Шествието бе организирано от офицерска легия ”Раковски” под надслов  ”За България, за Българската армия” и е второто за последните няколко месеца. То бе планирано доста преди началото на протестите срещу високите сметки за ток, прераснали в политически бунтове. 

Участващите в демонстрацията военни се разграничиха от изкарването на военна техника на 19 февруари, когато се състояха протести и отбелязването на годишнината от обесването на Васил Левски. Те заявиха, че за тях е непонятно защо ръководството на Министерството на отбраната е решило да изкара бронирани машини. От ведомството по-рано обясниха, че машините са изкарани заради церемонията по почитането на годишнината от смъртта на Левски и няма нищо общо с протестите.

Председателят на легията майор Иван Милов, който от скоро е в резерва, след като напусна в знак на несъгласие с политиката на ГЕРБ в сектора, заяви, че военнослужещите настояват да се отмени условието за пенсионна възраст и военните да се пенсионират само със стаж, както бе до края на миналата година. Освен това военните се обявиха за по-доброто материално осигуряване на въоръжените сили, след като преди време обявиха, че вече са принудени да закупуват сами дори крушките, облекла и санитарни материали.

"Хората, които ще влязат в Министерството на отбраната, трябва да преразгледат цялостната политика на министерството от последните три години. Спешно да се изработи план за стабилизиране на българската армия, така че тя да стане привлекателна за младите хора", заяви Милов.

Той посочи, че само в първите четири дни на 2013 година са напуснали над 1000 военнослужещи. Общо от 2012 година досега над 2500 военни са напуснали редовете на въоръжените сили.

”Парите за майките не са отишли за военните. Българската армия никога няма да се откаже от своя народ и винаги ще защитава неговите интереси”, заяви Милов, посочвайки, че преди една седмица военните са били на протеста на майките, на които е било обяснено, че за тях, че няма пари, заради военните.

Той категорично посочи, че това не е вярно, тъй като военните са предложили парите за увеличението на заплатите им да отидат за майките и пенсионерите.

Тази година заплатите на военните бяха вдигнати с около 9% , като военният министър Аню Ангелов обясни, че това става възможно заради въвеждането на пенсионна възраст. Тази мярка обаче не бе приета масово от военнослужещите и това доведе до стотици напуснали армията. 

Военните коментираха, че в обществото има насаждане на омраза между армия и народ, а политиката, която се провежда от Министерство на отбраната досега е единствено и само за отнемане на социални и професионални права на българските военнослужещи без адекватно компенсиране.

"С действията си от 19 февруари ръководството на Министерството на отбраната показа, че то не е българското управление на Министерството на отбраната. За нас е непонятно изкарването на улицата на машините "Пустинни котки", които са доставени за българската армия, за да се използват единствено и само при работа по време на мисии", коментира Милов.

В шествието в събота се включи и бившият военен министър Николай Цонев, който заяви, че се гордее с това, което е направил като министър и посочи, че военните трябва да бъдат уважавани.

”Тези, които се опитват да противопоставят българските военнослужещи на обществото, не са патриоти”, заяви Цонев.

Той се ползва с големи симпатии сред военните, тъй като по негово време бяха вдигнати заплатите в сектора. Неговият наследник Аню Ангелов обаче го обвини, че е оставил в много тежко положение сектора с милиони дългове.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Кой е най-добрият вариант след падането на кабинета "Петков"?