Водата се се оттегля бавно от наводнения град

Още една жертва на потопа в Мизия, положението в града остава бедствено

Токът бе пуснат, но годна за пиене вода още дълго няма да има

Сн. БНТ

Втора жертва на потопа в Мизия е била открита във вторник, съобщиха от врачанската полиция. Намерен е мъж на видима възраст около и над 50 години. По случая е образувано досъдебно производство.


Така жертвите на наводнението в града станаха две, след като още в неделя стана ясно, че потопът е причинил смъртта на един мъж, който е отказал да се евакуира.

В Мизия и околностите бедственото положение остава трети ден след нахлуването на водата по улиците и в домовете на хората.

През нощта срещу вторник нивото на река Скът се е понижило значително, но в наводнените квартали в Мизия водата се оттича бавно. В бедстващия район има улици, къщи и дворове, в които водният стълб е над един метър.

На други места се е отдръпнала изцяло. Калната вода носи боклуци, покъщнина, тела на удавени животни и остър мирис на блато и мърша.

Силите на жандармерията охраняваха срещу мародери в наводнените квартали. Формиран е и отряд от доброволци - местни жители, които помагат на силите на реда.

И днес спасителните екипи продължават първоначалния оглед за пораженията от бедствието. Социални работници работят на място с пострадалите за попълване на молби за еднократна финансова помощ от социалното министерство. В града от Българския червен кръст са организирани четири пункта за раздаване на минерална вода, суха храна и одеяла.

77-годишният бай Данчо разказа пред кореспондента ни БНР Ива Антонова, че заедно със съпругата си е прекарал 12 часа на стол върху масата в кухнята, преди да бъдат евакуирани. Повечето от животните му са удавени.

Водата в Мизия започва да спада, но процесът е бавен, съобщи за "Хоризонт" подполковник доктор Бисер Пукалски, който ръководи екипа на Военно-медицинската академия в Мизия. Лекарите са улеснени от партньорството с кмета Виолин Крушовенски, който също е медик, и имат подходящи условия за работа

"Приготвени са екарисажни коли, защото има много удавени животни и храна на хората, останала по хладилниците. Дойде и екип психолози от ВМА. Има питейна вода. БЧК снабдява с бутилки, а от днес работят и две водоноски. Течаща вода няма. Токът е пуснат. Изготвихме с БЧК списъци с лекарства, които се издават без рецепта", обясни д-р Пукалски.

Засега данните са за над 100 рухнали къщи, гаражи, стопански постройки. Наводнените домове се охраняват от жандармерията. В същото време екомиснистерството предупреждава за нова опасност от преливащи реки. Следят се нивата на 17 реки в страната, отбеляза кметът на Мизия пред БНТ.

Поройните дъждове през последните дни могат да предизвикат наводнения в поречията на реките Войнишка, Видбол, Арчар, горното течение на Лом и притоците ѝ, Огоста, горните течения на Вит и Осъм, Нишава, в средното и долното течение на Искър, както и в горните течения на Марица, Въча, Арда, Места и Струма, Джерман и Рилска, предупредиха от екоминистерството.

А началникът на отдела за надзор над заразните болести към Министерството на здравеопазването д-р Ангел Кунчев предупреди, че в Мизия и околните райони, засегнати от наводнението, има опасност от епидемия.

"Винаги, когато има някъде особено обширно наводнение, риск има, опасност има. Самоче е въпрос на организация дали да ѝ се даде шанс или не”, каза Кунчев. Той обясни, че е сериозно засягането, защото площите са големи, градчето в по-голямата си част е без канализация,с комини и ями, което повишава риска, а има и доста животни. Той се надява, че след добро почистване и дезинфекция, указания за населението, ползване на безопасна вода няма да допуснат широко разпространение на каквито и да е инфекционни болести.

По думите му, още доста време няма да има годна за пиене вода.

"Тъй-като са залети водни съоръжения и е проникнала вода в тях, ще трябва известен период от време, в който да се подава по-високо съдържание на хлор по системата да изтече тази вода, да се възстанови налягането на тръбите и чак след отрицателни микробиологични изследвания ние ще разрешим ползването ѝ", каза д-р Кунчев,

"Това не означава, че няма да има вода за механичното почистване, което е много важно след отдръпването на разлива", каза още той.

Поради трудното снабдяване на бедстващите хора с храна от днес в Мизия е заработила военно-полева кухня, работата на която ще се обезпечава от Министерство на отбраната и от Българския Червен кръст, съобщиха от БЧК.

За да започне приготвянето на топла храна за пострадалото население колкото е възможно по-бързо, БЧК отново призова производителите и търговските вериги за дарения на необходимите за това продукти.

БЧК благодари и на хилядите граждани, които даряват средства за пострадалите в Мизия, като до момента са събрани около 100 хил. лв.. Кампанията на организацията за дарения продължава. Това може да става с есемеси на кратък номер 1466.

Средствата за преодоляване на последиците от наводненията в страната заедно с последното в Мизия ще са много големи, отчитат властите. На последното заседание на правителството на Орешарски миналата седмица преди наводнението в Мизия е бил одобрен доклад, оценяващ щетите от наводненията във Варна, Добрич и Велико Търново на 495 млн. евро, съобщи Даниела Бобева, досегашен вицепремиер по икономическата политика.

На тази основа са били изготвени апликационните форми, които министърът на регионалното развитие е трябвало да изпрати в Европейската комисия в понеделник. Ако това не е сторено, те ще бъдат изпратени днес и проблемът няма да бъде завещан на служебното правителство. Наводненията в Мизия не са отразени в доклада, защото са станали по-късно, допълни Бобева.

В документа имало искане за финансова и техническа помощ, както и помощ за превенция. Отпусната сума зависи от преценката на ЕК.

Само в седемте села в община Родопи, които пострадаха от свлачища, щетите възлизат на 1.5 млн. лв.

Най-големи са пораженията по инфраструктурата в село Храбрино. Два моста бяха отнесени от петметровата приливна вълна, която мина през селото.

Основният път, който пропадна, се нуждае от цялостен ремонт. Спешно трябва да се изгради и нова 10-метрова подпорна стена на реката, която бе отнесена от стихията.

За възстановяването на пропадналото трасе и за изграждането на бетонната стена ще са необходими почти 600 000 лева.

Споделяне

Още по темата

Още от България