Мизия е все още във вода и в страх от нови порои

Пети ден след като приливната вълна заля Мизия равнището на река Скът е паднало значително, но все още голяма част от града е под вода, предаде БНР в сряда.

Поради бавното оттичане десетки къщи, дворове и улици все още са наводнени. На места е заблатено, водата още е с дълбочина около метър. Лекият вятър носи задушлив мирис на тиня, мърша и септични ями.

Старши комисар Васил Василев, ръководител на Кризисния щаб в Мизия, съобщи, че вече са възможни дейностите, които могат да подпомогнат оттичането на водата. Спасителите започнаха източването на уличния дренаж, което се очаква да ускори оттичането. Нивото на река Скът и язовирите по поречието ѝ се следят във връзка с обявения жълт код за опасни валежи днес. Започва извозването на удавените домашни животни до екарисаж.

Жители на Мизия изразиха тревогата си от прогнозите за нови силни валежи и евентуално повишаване на водите в реките. Пред репортер на БНР пострадал от наводнението споделя тревогата си:

"Нещата са много сериозни и не може да се опишат с думи и да се снимат с вертолет само. Както вие сте дошли, да видите на място какво представлява. Ще направят много неща за бедстващия народ, но има ли програма да каже кое след кое следва? Ще отводнят, ама в момента трябва да има машини, които да възстановяват дигата. Ще удари дъжд и ще направи същото нещо", казва той.

Работи се да няма нови наводнения в Мизия дори да има силни валежи, заявява главен инспектор Тошко Бързилов, началник на Националния оперативен център в "Пожарна безопасност и защита на населението":

"На сутрешното заседание на щаба на град Мизия бяха набелязани допълнителни мерки за недопускане на нови наводнения предвид прогнозите за очаквани валежи. Населеното място беше разделено на четири основни участъци, в които се работи основно за отводнителни действия", обяснява инспектор Бързилов.

"Екипи от пожарникари и спасители работят още по отводняване на територията на град Бяла Слатина и село Крушовица. Организирано е наблюдението на 12 язовира по поречието на река Скът, където постоянно се допълва информация за нивото на водата във всеки от тези язовири на всеки час. Към момента нямаме данни за покачване на нивата на реките и на наблюдаваните водоеми", твърди инспекторът.

За шест области на страната до края на днешния ден е обявен жълт код за интензивни валежи. Това са Видин, Монтана, Враца, Ловеч, Плевен и София област, където очакваните количества са между 10 и 40 л/кв.м.

В съобщение до медиите Българският червен кръст благодари на хилядите граждани, които даряват средства за пострадалите в Мизия. От организацията напомнят, че събирането на дарения за пострадалите селища продължава. Досега са събрани над 1.1 милиона лева. Дарения могат да се правят и със есемес на кратък номер 1466.

Споделяне

Още по темата

Още от България