Още мощности се включват да укротяват скъпия ток

Енергийният министър допусна промяна на правилата за борсова търговия, след бизнеса и ИТН сезира ДАНС за престъпно бездействие

Още мощности се включват да укротяват скъпия ток

До неделя на полуделия с високите си цени от две седмици пазар на електроенергия се включват още две мощности – на държавната ТЕЦ "Марица Изток 2" и приключващият плановия си ремонт един блок на частната ТЕЦ "КонтурГлобал Марица Изток 3", като в края на август ще заработи и още един от ремонтираните блокове на американската централа. Това стана ясно от думите на служебния енергиен министър Андрей Живков пред парламента в петък. Той заяви, че в нито един момент не е имало дисбаланси в енергийната система, които да са застрашавали потреблението и обясни, че повишението на цените е заради нарасналото търсене на електроенергия в жегата и работещите климатици. Живков коментира, че проблем на енергетиката е чиновническото мислене на хората в държавните енергийни дружества и допусна преразглеждане на правилата за борсова търговия и начините за лицензиране на търговците на ток.

Междувременно на борсата токът с доставка в събота поевтиня от 220.65 лв./МВтч за 13 август на 189.22 лв. за 14-ти.

Започналото успокояване на пазара обаче не промени позицията на бизнеса, че енергетиката се управлява зловредно, и Асоциацията на организациите на българските работодатели внесе обещания сигнал до МВР и ДАНС, като към тях са прибавени и ГДБОП и спец прокуратурата. Партията на Слави Трифонов "Има такъв народ" (ИТН) също излезе с нарочна декларация заради поскъпването на тока, в която също иска разследване и подвеждане под съдебна отговорността за престъпно бездействие на служебните лица в "Българския енергиен холдинг" (БЕХ), "Националната електрическа компания" и ТЕЦ "Марица изток 2" (МИ2) по овладяване на кризата. В нея се предупреждава и за опасността от каскадни фалити на предприятия заради скъпия ток, ако не се предприемат мерки по овладяването на енергийните тарифи.

Наследена инерция на работа, чиновническо мислене

В парламента Андрей Живков призна, че включването на блоковете на държавната ТЕЦ да работят за свободния пазар, а не само с една мощност – за регулирания, не е станало достатъчно бързо. "Обаче това е една инерция на работа, която е наследена, и ТЕЦ "Марица-изток 2" е свикнала да работи на гарантирани количества, със заповеди, да не се интересува и да не се задълбочава в тенденциите на пазара и в измененията на времето", посочи той. Това са хора, които не предприемат нищо, без да им се обадят от Министерството на енергетиката, допълни министърът.

Това вече е променено и са пуснати в експлоатация за свободния пазар пет блока от ТЕЦ МИ2, скоро ще заработи и шести. За момента се използват всички енергийни мощности, като в неделя ще се включи един от блок от "КонтурГлобал Марица-изток 3", а на 29 август ще заработи и втори. В момента те са в планов ремонт.

Тяхното включване ще осигури допълнителни количества за борсата и очакванията са това да доведе удовлетвори в по-голяма степен търсенето и до поевтиняване.

Макар и късно - от загуба към печалба

ТЕЦ МИ2, която бе силно критикувана, че не работи при положение, че пазарните цени надхвърлят определената ѝ себестойност от малко над 220 лв./МВтч, вече реализира сериозни приходи и се очаква са стопи загубата си, която за 2020 г. беше над 350 млн. лв., а с натрупаната през годините достига 1.150 млрд. лв. Според Живков държавното дружество ще излезе на печалба през второто полугодие на 2021г., което не е се случвало от години и да стопи натрупания от началото на годината отрицателен финансов резултат до минимална годишна загуба, подчерта още пред депутатите Андрей Живков.

"В годишен разрез ще излезе на минимална загуба. Несравнима със загубите, които генерираше до момента", каза служебният министър.

От ИТН посочват в нарочна декларация, че горещината, скъпите природен газ и въглеродни емисии, паралелно с изкушенията за завишен износ, са само част от причините за екстремното поскъпване на тока на българската борса.

"Забавените с години реформи, практиката на законови изменения на "парче" и липсата на визия за развитие на сектора, са истинската причина за тези циклично повтарящи се кризи. Паралелно с липсата на визия, в критични периоди се проявява липсата на ясно регламентирани механизми за балансиране на пазара", пише в позицията. Според нея "професионална наивност е да се разчита дългосрочно, че с активиране на мощности в държавната ТЕЦ "Марица изток 2" и ТЕЦ "Варна" произвеждащи относително скъпа енергия - много над средните цени на европейските енергийни борси, българският енергиен пазар ще стане някога конкурентноспособен". Допълва се, че "особено тежки последствия ще има това за българската индустрия, която е изправена пред фалити, с всички последствия за фиска на държавата, загуба на работни места, социални разходи и т.н".

И пак идеи за нови борсови продукти

От ИТН препоръчват на борсата за ток да започне предлагането на продукти с по-адекватен дневен профил.

За такива се заговорва след всяко по-сериозно повишение на цените на свободния пазар, но така и не се случва, а в допълнение заради критики за възможни манипулации бе затворен пазарният прозорец за продължаваща двустранна търговия.

Партията на Трифонов обаче не е съгласна с призивите на работодателите да се ограничи износът на електроенергия като обяснява, че това противоречи на европейските пазарни регулации. Според нея незабавно трябва да освободи напълно пазарът на ток като регулирания пазар с определяни от държавата цени да се сведе до енергийно уязвимите потребители. Държавните енергийни дружества трябва да бъдат стимулирани да предлагат на борсата дългосрочни пакети електроенергия, предлага още ИТН, според която електропреносният и газовият оператор трябва да бъдат извадени от структурата на БЕХ, а самият енергиен холдинг да мине от енергийното към финансовото министерство, тъй като по-скоро е финансова структура.

Според работодателите пък високите цени на тока, надхвърлили миналата седмица 330 лв./МВтч, се дължат не само на повишеното търсене, но и на недостатъчното и недобре структурирано предлагане на количества електрическа енергия, както и на борсови манипулации.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Какво цели разследването на ДАНС и МВР за скъпия ток?