Още не е ясна причината за смъртоносния влаков взрив

Най-тежките дейности по обезопасяването на цистерните ще са във вторник

Товарният влак, предизвикал смъртоносния взрив на цистерни в село Хитрино, се е движил с по-висока от разрешената скорост, но не може да се каже дали това е причина за трагичния инцидент, коментира в понеделник директорът на специализираното звено за разследване на произшествия и инциденти в железопътния транспорт Бойчо Скробански. Преди това главният секретар на МВР Георги Костов допусна, че вероятната причина е повредена цистерна, от която е имало теч. Предполага се, че искра е предизвикала взрива, коментира Костов.

Версиите към момента са много и те ще могат да се потвърдят или отхвърлят едва след като започнат реалните следствени действия на място, поясни Скробански.

"Все още се изчаква пожарната да преточи цистерните и ние да започнем да работим. Районът все още е под сериозен риск. Версиите ще са много. За да започнем да ги изчистваме една по една, трябва да започнем да работим. Да имаме достъп до всички елементи", коментира той пред Дарик радио.

Във вторник се очаква да започне най-тежката и рискова част на обезопасяването на цистерните, затова пропусквателният режим в селото ще бъде по-строг и най-вероятно няма да бъде допускан никой в селото. 

Ден на национален траур

Понеделник е ден на национален траур в памет на седемте жертви на експлозията, предизвикана от дерайлирането в събота сутринта на товарната композиция с цистерни с пропан-бутан и полипропилен. Поразеното от взрива село е призрачен пейзаж.

Вицепремиерът и вътрешен министър в оставка Румяна Бъчварова съобщи, че жертвите не са осем, както твърдяха властите преди ден, а седем. Трима са били служители на Национална компания "Железопътна инфраструктура" (НКЖИ), съобщиха от дружеството.

Двама от пострадалите все още са в критично състояние. В болницата в Шумен остават 8 от ранените. Трима от тях са в реанимация, но всички са в стабилно състояние. Двама от настанените във военната болница във Варна обаче са на командно дишане с механична вентилация.

В понеделник бяха погребани пет от жертвите, след като бе остлужена обща заупокойна молитва пред Томбул джамия в Шумен.

Заради трагедията правителството се събра на извънредно заседание в понеделник и отпусна 10 млн. лв. от централния бюджет за бедстващата община.

Влакът влязъл в селото с превишена скорост, неясно каква

Данните от флашпаметта на единия от локомотивите в композицията за движението му показват, че при навлизането в Хитрино скоростта е била над разрешената за населени места 40 км в час, обясни Бойчо Скробански, но не посочи каква е точно е била тя във фаталния момент. Флашпаметта записва в реално време скоростта на движение и използването на спирачките. Прокуратурата е иззела т.нар. черни кутии на двата локомотива, но техните данни засега не се оповестяват.

Скробански обаче уточни, че не може да се направи извод, че превишената скорост е причина за инцидента. "Всичко това е въпрос на изследване. Не може човек да отсече и да каже, че това е причината", заяви той.

Повечето жители са евакуирани, рискът остава висок

Хитрино остава в бедственo положение. Голяма част от жителите му са евакуирани заради операцията по изтеглянето на цистерните с опасни материали.

"Рискът остава висок. Всички хора, които са тук, всички служби, всички екипи, работят така, че да се справяме в по-кратки срокове. Надяваме се на разбиране от жителите на Хитрино“, каза вътрешният министър Румяна Бъчварова.

Директорът на пожарната Николай Николов съобщи, че има опасност от обгазяване, а все още остава и рискът някоя от цистерните да се взриви.

През нощта са били източени четири цистерни, работата продължава.

По разпореждане на министъра на транспорта Ивайло Московски НКЖИ изпрати в понеделник два крана на мястото на инцидента.

Единият е с товароносимост 60 тона, а другият е 80-тонен кран.

Във вторник започва най-тежката и рискова част от операцията по обезопасяването на цистерните в Хитрино, заяви директорът на пожарната главен комисар Николай Николов. Именно затова ще има по-строги ограничителни мерки там.

На място продължават да работят пет екипа пожарникари и спасители, които имат за задача да източат пропилена от цистерните, така че газът да бъде откаран в Бургас

Във вторник ще бъдат изградени и подготвителни площадки, нужни за включването на крановете, които да вдигнат дерайлиралите цистерни.

"Рисково е, защото при 100% планиране винаги има нещо, което не можеш да предвидиш. При премахване на контактната мрежа, например, се разклатиха стълбовете и бяхме пред риск един от тях, заедно с носещата ферма, да падне върху пълна цистерна и да доведе до непредвидими последици”, обясни главен комисар Николов.

По думите му няма опасност от обгазяване на Хитрино, но може да се образува облак, който лесно да се възпламени – това е и най-големият риск сега.

В понеделник вечерта седем цистерни са напълно източени, две са наполовина, има и още три, по които се работи, обобщи свършеното вътрешният министър Румяна Бъчварова.

Работи се денонощно, подчерта тя.

Успяхме да осигурим хората с животни да влязат в селото, така че да ги нахранят; както и някои хора, които се нуждаят от лични вещи, но утре ограничителните мерки ще са по-строги.

На място остават и пет екипа на спешната помощ, обяви здравният министър Петър Москов.

Той повтори, че всички аптеки и лични лекари са уведомени и предоставят на жителите на Хитрино лекарствата, от които имат нужда, дори и те да нямат медицински документи, нужни за плащането им от НЗОК.

Към момента в двете болници във Варна има общо 13 пострадали от Хитрино. От тях трима са в стабилизирано, но тежко състояние, а другите постепенно се подобряват.

Дарителска кампания

Българският червен кръст започна дарителска кампания за пострадалите от село Хитрино. 1466 е постоянен номер за бедствена готовност. Всеки SMS е 1 лев без ДДС. От сутринта в ритуалната зала на Смядово започна събирането на помощи за пострадалите - пакетирани хранителни продукти, консерви и минерална вода. В храм ”Свети Иван Рилски“ в Търговище и в джамията в града бяха отслужени панахиди за загиналите и молитва за спасението на пострадалите хора в Хитрино.

ВиК Шумен следи качеството на питейната вода в района

ВиК Шумен, съвместно с Регионалната здравна инспекция, взима проби от водоизточниците на близките села Тимарево, Добри Войников и Върбак, но се се очакват проблеми , тъй като няма замърсяване на въздуха. Тези села са осигурени с вода, само с. Каменяк е с прекъснато водоснабдяване. Водоснабдителното дружество има готовност да осигури водоноски в случай на нужда. Селото разполага с естествени водоизточници, но се очаква информация от РЗИ кои от тях са годни за питейни нужди.

Водопроводната мрежа в село Хитрино е празна поради липсващ приток след спиране на електричеството. Допълнително източване на системата е причинено от разрушените водопроводни отклонения при съборените постройки. Предполага се, че има аварии в системата.

Информация за качеството на водата в населеното място може да бъде получена едва след като се осигури достъп до него. Тогава ще могат да бъдат взети проби на водата в Хитрино, от водоемите и водоизточниците за него и ще могат да бъдат отстранени авариите и да се промият водопроводите.

ВиК Шумен направи анализ на наличните обеми на водоеми и водоизточници и има готовност към преминаване на различни варианти на действия за осигуряване на необходимите водни количества за Хитрино поради увеличаване на необходимостта от повече и по-големи едновременно действащи пожарни автомобили.

Всички водоеми в момента са пълни. Разпределението от къде и какво количество вода да черпят пожарните автомобили се извършва от Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението", която оформя работните екипи, така че да се осигури непрекъсната работа на пожарни машини.

Водочерпене за пожарни нужди се осъществява от селата Тимарево и от Длъжко. Във вариантите за осигуряване на вода са включени село Сливак от водоснабдителна система Габрица, както съседната водоснабдителна система в другата посока – Тервел.

В случай на необходимост пожарни автомобили могат да бъдат насочвани и към село Звегор. Предвид динамичната обстановка, в процеса на работа тази организация може да се променя.

Действията на ВиК Шумен се координират със сформирания кризисен щаб в област Шумен.

Още по темата
Още от България

Какви ще са разследванията на Нова телевизия занапред?