Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Отпор срещу съдебния инспекторат и от наказани, и от наградени

Предложени за отличия отказаха да ги приемат, шефката на СГС защити колегите си

0 коментара
Ана Караиванова

Съдиите от Наказателното отделение на Софийския градски съд (СГС) се оказаха единни срещу начина, по който Инспекторатът към Висшия съдебен съвет оценява работата им. Спорната шефка на СГС Владимира Янева, която е сред предложените от Инспекторите за наказание, се солидаризира с колегите си, включително с опонента си Мирослава Тодорова, посочена сред общо деветте "провинили" се магистрати от съдилището. Тримата съдии от СГС, които пък бяха предложени на ВСС за награда от съдебния инспекторат, отказаха да бъдат отличени.

Владимира Янева изпрати в сряда писмо до Инспектората, който преди ден огласи данните от проверката си в Наказателното отделение на СГС и обяви, че ще предложи за наказания деветима съдии заради системно бавене на дела.

Във вторник писмените си възражения до Инспектората изпрати и съдията от СГС Мирослава Тодорова, която е председател на Съюза на съдиите в България (ССБ) - единствената професионална организация на съдиите, която критикува публично съмнителната кадрова политика на ВСС.

Инспекторатът провери Наказателното отделение на СГС заради огромния скандал, свързан с избора на Янева за шеф на съдилището и по-специално заради делото "Софийски имоти". Инспекторите констатираха, че не само Янева, но и други магистрати системно бавят дела и писането на мотиви.

"Голяма част от колегите работещи в Наказателно отделение от години използват съдебната ваканция, за да изписват делата си и в момента в съда почти всички наказателни съдии работят, макар да се намират в платен годишен отпуск. Част от съдиите от Наказателно отделение разглеждат изключително тежки от фактическа и правна сложност дела, (както и едни от най-обемните дела между 500 и 800 тома и такива с повече от 3 подсъдими), които изискват по-голямо внимание и за които допълнително дават ежемесечни справки във ВСС", се посочва в писмо на шефа на СГС до главния инспектор Ана Караиванова.

Позицията ѝ съвпада с тази на повечето съдии от СГС, които атакуват критериите, по които инспекторите ги проверяват именно заради неглижирането на сложността на голяма част от делата, натовареността на магистратите и условията, при които работят.

Янева пише, че ще се съобрази с препоръките за по-строг контрол и изготвяне на справки за разглежданите дела в колегията всеки месец. Тя обаче моли едномесечният срок за прилагането им да бъде удължен.

Според нея съдът и в момента функционира нормално, въпреки критичния доклад на Инспектората, "предвид факта, че съдиите от Наказателно отделение председателстват първоинстанционни и въззивни състави, помагат на член - съдиите при въззивните състави, обучават младшите съдии, дават съботно - неделни дежурства и такива в празничните дни, а в работата си са подпомогнати от много малък брой съдебни помощници - едва десет."

Караиванова свърза доклада си с очакванията на обществото

Междувременно на сайта на Инспектората бе качена официалната позиция на Караиванова по повод възраженията на Мирослава Тодорова срещу начина на изготвянето на доклада. Според главния инспектор "не Инспекторатът робува на срокове, а Обществото" (изписано с главна буква – бел.ред.). Тя се аргументира и с множеството решения на Европейския съд за правата на човека в Страсбург (ЕСПЧ) заради дела "продължаващи 15 и повече години, разглеждане на делата на една инстанция по 6-7 години."

"При това положение къде остават справедливостта, правата на пострадалите, на подсъдимите (особено в случаите на постановяване на оправдателни присъди, след продължило 10-15 год. наказателно преследване), целите на налагане на наказанието по чл. 36, ал. 1 от НК – особено по отношение да се въздейства възпитателно и предупредително върху другите членове на обществото. Необходимо ли е да се споменават и множеството осъдителни решения срещу Република България, постановени от Европейския съд за правата на човека, за неспазване изискването за разумен срок", се посочва още в становището на шефката на съдебния инспекторат.

Караиванова обаче не коментира частта от препоръките на ЕСПЧ, в която изрично е отбелязано, че въпросният разумен срок трябва да се преценява спрямо сложността на всяко съдебно производство, поведението на страните по делото и различните държавни органи, отбелязва "Правен свят" в публикация по темата. В няколко свои решения от тази година Европейският съд подчертава, че бавното правораздаване не винаги непременно е резултат от действията на магистратите, а може да се дължи на недостатъчно отделени средства за съдебната система или не неефективна система за разпределение на делата.

Справяне с проблема за неоснователното отлагане на съдебното производство може да изисква от държавата да предприеме редица законодателни, организационни, бюджетни и други мерки, пише още в решенията на Страсбург.

"Не без значение е обстоятелството, че преценката по показателя "качество" на дейността по правоприлагането се извършва по различен ред и е извън компетентността на Инспектората към ВСС, поради което паралелното им обсъждане в настоящото становище, във връзка с извършената проверка е правно недопустимо", отговаря Караиванова на упрека на съдия Тодорова, че подчинените ѝ изобщо не обсъждат качеството на издаваните от тях актове и дали в последствие те биват отменяни от горната инстанция или не.

Тримата съдии, предложени за награди, се отказаха от тях

В сряда стана известно, че тримата съдии от СГС Емилия Колева, Андрей Ангелов и Атанас Атанасов, които единствени бяха предложени от Инспектората за награда, тъй като нямат констатирани забавяния на дела и мотиви, не приемат такова просто количествено оценяване на съдийския труд.

"Посочени сме като съдии, на които са били разпределени най-голям брой дела, но отказваме да приемем това като отличие, доколкото сред останалите ни колеги има такива, които разглеждат много по-обемни дела, отколкото в момента имаме на производство пред нас. Считаме, че следва да бъдат поощрени и колегите, чиито съдебни актове не отговарят единствено на изискванията за срочност, а това не е направено", се казва в тяхно писмо до Караиванова.

Те изразяват несъгласието си и с коментара на главния инспектор пред БНР от вторник, че освен, че тримата спазвали сроковете, били и съдии, чиито "идеи, вопли и така нататък не се чуват по медиите". С тези думи Караиванова визираше Мирослава Тодорова, тъй като оглавяваният от нея ССБ е основен участник в дебата за функционална и структурна реформа на съдебната власт.

"Никога не сме се въздържали да изразяваме позиции и да подкрепяме каузи, които допринасят за отстояване на независимостта на съдебната власт и нейния авторитет и по никакъв начин не желаем да бъдем посочвани като пример за обратното", възмущават още съдиите Колева, Ангелов и Атанасов.

Ескалиралото за пореден път напрежение между съдиите и ВСС, чиито орган се явява Инспекторатът, може да провокира поредно "нажежено" заседание на съвета в четвъртък. Очаква се кадровиците да изберат състави, които да накажат четиримата съдии, предложени за дисциплинарни санкции от Инспектората.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

0 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.