Отпуски и командировки бавят решението на Конституционния съд по казуса "Пеевски"

Отпуски и командировки бавят решението на Конституционния съд по казуса "Пеевски"

Депутатът от ДПС Делян Пеевски, чието назначение за шеф на ДАНС провокира продължаващите над 80 дни протести срещу кабинета "Орешарски", няма да се върне в парламента на 4 септември. Причината е липсата на решение на Конституционния съд  за това дали Пеевски е бил в несъвместимост на държавни длъжности. Няма насрочени заседания на съда заради многото отпуски и командировки, съобщиха за "Дневник" от Конституционния съд. Оттам не можаха да съобщят кога ще е първото заседание.

В края на юли "Капитал" писа, че проектът за решение по делото е готов и внесен за разглеждане в съда. Председателят на съда Димитър Токушев обаче така и не насрочи заседание, на което да бъде гласувано и прието решението по казуса. След това повечето от съдиите излязоха в отпуска и нямаше необходимия кворум за провеждане на заседания.

Казусът с назначението на Пеевски стигна до Конституционния съд, след като депутати от ГЕРБ внесоха искане за установяване на несъвместимост и прекратяване пълномощията на Делян Пеевски като народен представител. Пеевски беше избран за шеф на ДАНС на 14 юни, а няколко дни по-късно парламентът гласува отмяна на решението си. Така отворен остана въпросът дали Пеевски може да се върне като депутат.

Докладчик по това дело е Румен Ненков. Синът му - Александър Ненков, е единственият депутат от парламентарната група на ГЕРБ, който не се подписа под искането, за да не влиза в конфликт на интереси. 

Основният мотив е, че с подписването на клетвения лист на 14 юни - веднага след избирането му, Пеевски фактически е поел поста председател на ДАНС, а Народното събрание не е гласувало оставката му като депутат, депозирана в деловодството същия ден. Така на практика той е изпълнявал едновременно и двете длъжности.

Няколко дни след това бившите управляващи и 93-ма народни представители от БСП и ДПС поискаха от Конституционния съд да тълкува чл. 72 от основния закон, който се отнася до възможността за прекратяване на пълномощията на народен представител при установяване на неизбираемост или несъвместимост.

След като депутатите отмениха избора на Пеевски, от ДПС съобщиха, че той няма да идва в Народното събрание и няма да получава заплата като депутат до произнасянето на Конституционния съд.

Казусът "Пеевски" не е единственият, който чака решение. "Капитал" писа преди време, че е готов и проектът за решение по делото за лустрацията в Закона за радиото и телевизията, но и там има необичайно забавяне на заседанието за приемане на решение.

Институцията е затрупана с дела, чието решение се чака. От началото на 2013 г. те са близо 20. Кризата беше породена от забавянето на попълването на състава на Конституционния съд след скандалния избор от ноември 2012 г., когато депутатите гласуваха Венета Марковсказа за конституционен съдия. Последва я неуспешната номинация на Галя Гугушева, която също беше оттеглена след разкрития за обвързаности.

Споделяне

Още по темата

Още от България