Овчаров убеждава САЩ да финансират българския дял в руския петролопровод

Министърът на икономиката и енергетиката Румен Овчаров търси в САЩ финансиране за българската част от проекта Бургас - Александруполис, научи Mediapool от отлично информирани източници. По време на посещението си във Вашингтон Овчаров е поискал от Ексимбанк да финансира 24,5 - процентния български дял, но банката отказала да се ангажира с проект, чийто мажоритарен дял (51%) се държи от руски държавни компании.  

Намерението на София да привлече американската Ексимбанк не е ново. През 2005 г. тогавашният министър на регионалното развитие Валентин Церовски (НДСВ) каза, че Ексимбанк е готова да финансира проекта, ако в него има американски интереси – участие на техни инженерингови фирми или доставчици. Към днешна дата, когато проектът е пред финализиране, в него няма американско участие.

Според запознати, намерението на Овчаров било да докаже сериозен интерес към бъдещия петролопровод от страна на американската компания “Шеврон”, което да убеди Ексимбанк да финансира участието на двете български държавни фирми в проекта – “Булгаргаз” и “Техноекспортстрой”.

Среща с представители на “Шеврон”

По време на посещението си министър Румен Овчаров се е срещнал с вицепрезидентите на “Шеврон” Джей Преър и Джон Макдонълд и те са заявили интерес за участие в бъдещата петролна тръба, съобщи във вторник Министерството на икономиката и енергетиката, без да съобщава повече подробности.

Предишни неофициални информации, че България възнамерява да продаде на “Шеврон” своя дял от проекта, досега никога не са били потвърждавани.

Друга причина Ексимбанк да не се ангажира с Бургас- Александруполис вероятно е обстоятелството, че преди месец бе подписано окончателното споразумение за другия балкански петролопровод – АМБО - от Бургас през България и Македония до албанското пристанище Вльора, като проектът разчита основно на американски капитали.

Специално Русия разглежда двата проекта като конкурентни и алтернативни, според анализи на руските медии. САЩ, от своя страна, имат много ясна позиция за ограничаване енергийната зависимост на европейските си партньори от Русия, което в момента е и приоритетна тема за самия ЕС. В същото време България влезе в роля на руски троянски кон в ЕС, като даде на контролирана от “Газпром” компания да изгражда втора атомна централа и сключи нов дългосрочен договор за доставки с “Газпром”.

“Газпром”, заедно “Роснефт” и “Транснефт”, държат 51% в Бургас- Александруполс.

В Атина чакат Путин

Към момента няма яснота какво е наложило да се отложи насроченото за 6 март окончателно подписване на споразумението за Бургас – Александруполис, след като предварителният документ бе парафиран от Русия, Гърция и България на 7 февруари.

Гръцки и руски официални представители съобщиха във вторник, че работят по планирането на посещение този месец на руския президент Владимир Путин за подписването на споразумението за петролопровода, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Гръцкият министър на развитието Димитрис Сюфас съобщи, че Путин вероятно ще пристигне в Атина преди 20 март. На подписването се очаква България да бъде представена от премиера Сергей Станишев и министъра на регионалното развитие и благоустройството Асен Гагузов, уточни Сюфас.

Това ще е третото посещение на Путин в Гърция в рамките на две години, насочено към споразумението за Бургас - Александруполис, посочва АП.

Миналия месец Путин предупреди, че Русия ще потърси алтернативни маршрути, ако скоро не бъде финализирано споразумението за петролопровода.

Според гръцки медии подписването ще е между 14 и 20 март, когато в Атина ще пристигнат руският президент Путин и българският Първанов.

В медиите на южната съседка вървят различни спекулации защо се отложило подписването, което се обяснява и с напрежението между ЕС и Русия в енергийната област.

ЕС има интерес от руски инвестиции в европейската енергетика, но всички компании са длъжни да спазват правилата на конкуренцията, които налага ЕС, коментира във вторник председателят на Европейската комисия Жозе Барозу по повод перспективите на руския монополист “Газпром” на европейския пазар.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес