Пак затягат правилата при фалит на туроператор

Пак затягат правилата при фалит на туроператор

Поредни законодателни промени за защита на клиентите на туроператори при фалит подготвя Министерството на туризма. Поводът е нов случай на фалирал туроператор, заради когото стотици клиенти останаха без предварително платена почивка.

Въпросът да по-добрата защита на туристите ще бъде обсъден на среща в Министерството на туризма в понеделник, 4 май, на която са поканени представители на браншовите организации, съобщиха от ведомството. Изпратено е и писмо до Комисията за финансов надзор, за да бъдат проучени възможностите за подобряване на условията при сключване на туроператорска застраховка и механизмите за прилагането ѝ в подобни случаи, както и за по-ефективен контрол в сектора. Предстои среща и с Асоциацията на българските застрахователи.

Последният случай с фалирал туроператор е от 29 април, когато фирмата„Арайвалс- Иди“ е уведомила партньорите си, че не може да изпълнява дейността си и започва процедура по несъстоятелност. Веднага е установен контакт с Комисията за защита на потребителите и са изпратени на място експерти на Министерството на туризма. Установено е, че за предстоящите празници са продадени туристически пакети за Сардиния, Италия (160 човека), Римини, Италия (45 човека) и Лефкада, Гърция (80 човека), но пътувания няма да се осъществят.

Министерството на туризма е поискало да бъде наложена имуществена санкция, тъй като не е уведомено от фирмата за започнатата процедура по несъстоятелност, съгласно Закона за туризма. Според получената информация, фирмата има сключена застраховка „Отговорност на туроператора”, валидна до 8 юли 2015 г. с лимит на отговорност 900 000 лв.

Проверката по случая продължава.

Това е поредният фалирал туроператор, който оставя свои клиенти без предварително платена услуга. При предишните случаи също имаше промени в законодателството с цел по-добра защита на туристите.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес