Папата освети великолепната катедрала на Гауди "Саграда фамилия"

Папата освети великолепната катедрала на Гауди "Саграда фамилия"

Папа Бенедикт Шестнайсети, който в събота пристигна на двудневно посещение в Испания, освети в неделя в Барселона архитектурния шедьовър на гениалния архитект Антонио Гауди (1852-1926) - недовършената базилика "Саграда фамилия" (Светото семейство), предадоха световните агенции.

На церемонията в най-известната сграда в каталунската столица присъстваха около 6.5 хиляди души. В тяхно присъствие понтификът поръси със светена вода олтара, след което в храма вече ще може да се извършва всекидневно богослужение.

Съборът, проектиран от ревностния католик Гауди, започва да се строи през 1882 година. Грандиозният проект така и не е завършен до смъртта му през 1926 година.

През трийсетте години на двайсети век ателието на художника е разрушено и проектът за по-нататъшното строителство е загубен. В следващите десетилетия църквата се достроява от ред други архитекти, а сегашният ръководител на проекта е седмият поред, но работата им е силно критикувана от испанска общественост.

Според мнозина местни изкуствоведи и художници съвременните архитекти, които продължават работата над събора, само повреждат това, което е създал Гауди, а плановете им не се връзват с неговата концепция.

Заради това в Испания се чуват гласове катедралата да бъде оставена в сегашния незавършен вид.

Плановете са Саграда фамилия да бъде завършена през 2026 година. Ако това стане, храмът ще бъде най-високият в света, като централната кула ще се издига на 170 метра.

Огромната по обем работа се финансира от частни дарения и от туристически такси.

Споделяне

Още от

Какво очаквате да свърши служебното правителство?