Париж и Берлин искат право на отмяна на антитръстови решения на ЕК

Париж и Берлин искат право на отмяна на антитръстови решения на ЕК

Франция и Германия предложиха днес на Европейския съвет, форума представляващ правителствата на членките на ЕС, да получи правото да отменят някои антитръстови
решения на Европейската комисия в определени "добре дефинирани случаи", предаде Ройтерс във вторник.

Берлин и Париж искат да бъдат преразгледани правилата за сливания след ветото, наложено от ЕС, на планираната сделка за сливането на бизнеса в железопътния транспорт на германската група "Сименс" (Siemens) и на френската "Алстом (Alstom). Целта на неразрешената сделка бе да се създаде европейски жп гигант, който да се
конкурира с по-големите чуждестранни играчи.

В публикуваното френско-германското съвместно предложение се предлага още да бъдат актуализираните сегашните основни рамки за сливанията, като се вземе предвид в по-голяма степен конкуренцията на световно равнище, а не толкова на европейско.

По-рано през деня германският канцлер Ангела Меркел, заяви, че на Европа може ѝ да се наложи да преосмисли правилата си за конкурентоспособността, ако иска да създаде компании, които да играят значителна роля на световната сцена.

Коментарите на Меркел на конференцията за дигиталния бизнес в Берлин идват две седмици, след като антитръстовите власти на ЕС блокираха сделката за създаването на гигант в сектора на оборудване за железопътния транспорт, който би могъл да се съревновава с Китай.

Сливането на "Алстом" и "Сименс" се разглеждаше като като възможност Европа да се подготви за разширяването на бизнеса в света на китайската железопътната корпорация Си Ар Ар Си (CRRC).

Без да споменава пряко провалената сделка, Меркел каза, че позицията на ЕС за конкуренцията "буди у мен съмнение дали можем наистина да създаваме глобални играчи по този начин".

Тя добави, че за да се постигне това, би трябвало най-напред да има желание на европейско ниво да се промени законът за конкурентоспособността.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес