Парламентът отказа на БСП рестарт на АЕЦ "Белене"

Парламентът отказа на БСП рестарт на АЕЦ "Белене"

Парламентът отхвърли в сряда предложението на БСП да се отмени решението на Народното събрание за спирането на строежа на АЕЦ "Белене" от март 2012 г., за да може да се възобнови изграждането на ядрената централа и това да стане с държавно участие.

Против идеята бяха 64 от народните представителите, 24 се въздържаха, а 50 депутати бяха за възраждането на ядрения проект. БСП получи подкрепата на АБВ, "Атака" и Български демократичен център-Народен съюз, но гласувалите против депутати на ГЕРБ, Реформаторския блок и Патриотите плюс въздържалите се хора от управляващата ГЕРБ бяха достатъчни за отхвърляне на решението. От ДПС не се включиха въобще в гласуването.

Социалистите искаха парламентът да възложи на Министерския съвет да осигури реализацията на проекта като защити националния интерес и на практика предлагаха задействане на обратния механизъм при стопирането на строежа, когато първо правителството реши да прекрати всички дейности, а после това бе потвърдено с отделно решение на парламента.

Таско Ерменков от БСП защити искането с тезата, че страната ни има нужда от нова базова мощност, " която очевидно не може да бъде заменена от фотосолари и вятърни централи".

"Електроенергийната система на България работи на предела си. Ако всичко е наред, защо молим Румъния, евентуално, да внасяме от там електроенергия? Защо от износител на енергия, днес се превръщаме във вносител?", попита Ерменков, възползвайки се от данните от последните два дни, че заради повишеното в студа потребление доставките на ток са на ръба. Във вторник обаче енергийният министър Теменужка Петкова предупреди социалистите да не правят прибързани изводи за нуждата от АЕЦ "Белене".

"В момента има извършени дейности и закупено оборудване за над 3 млрд. лв. (според статистиката на енергийното министерството досегашните инвестиции в проекта са за 2.5 млрд. лв. - бел. ред.) и единственият начин те да бъдат възвърнати на хората е да се превърне в инвестиция и да се реализира проектът”, смята Ерменков. Затова и, по думите му, парламентът трябва да отмени решението си за прекратяване на ядрения проект.

В защита на АЕЦ "Белене" се изказа и съпартиецът му Румен Гечев, който обяви, че грантаджии получават пари срещу това да съсипват българската икономика, да направят подчинена българската енергетика, "за да им пушат коминчетата от "Марица – Изток” 1 и 3”, но БСП нямало да позволи това.

Валентин Николов от ГЕРБ посочи, че дебатът по АЕЦ „Белене“ е предизборен. По думите му повечето аргументи няма да са в посока експертиза, а в посока кои избиратели искат да се привлекат. "България има възможност да покрие настоящите си (енергийни) нужди, дори да изнася“, каза още той.

Според колегата му Делян Добрев парламентарният дебат за АЕЦ "Белене" е излишен, тъй като предложението на БСП е за отмяна само на едното от решенията за спиране на проекта – това на Народното събрание, а правителството в оставка не може да вземе съответно подобно решение.

БСП не са пионер в опитите за реализация на вече произведеното оборудване за ядрената централа, защото преди месец Министерски съвет е започнал работа по това, допълни Делян Добрев. Правителството в оставка взе решение за извършване на технико-икономически и правен анализ за възможностите за използване на придобитото оборудване за изграждане на АЕЦ на площадката "Белене", на пазарен принцип, без пряко или косвено участие на държавата, без държавна гаранция и без ангажимент от страна на държавата за сключване на дългосрочен договор за изкупуване на произведената електрическа енергия, примопниха от ГЕРБ.

Мартин Димитров от Реформаторския блок попита БСП защо искат да поставят страната ни в риск, както и ГЕРБ защо искат частен инвеститор да строи централата. Той се обяви против възобновяването на проекта и дори поиска парламентът да потвърди спирането му.

Цялата сметка за АЕЦ "Белене" досега и арбитражното дело са платили данъкоплатците, за инвеститори само се говори, коментира Мартин Димитров. Дори и да се намери инвеститор, поетапно разходите ще бъдат прехвърлени на държавата, предупреди той. По думите му няма отговор и къде ще бъде изнасян произведеният ток. "Белене" винаги е струвало над 20 млрд. лева, които БСП иска да похарчи от държавния бюджет, заяви депутатът от РБ.

Румен Гечев го репликира, че електричеството е стандартна стока и когато го произвеждаш на по-евтина цена, можеш да го изнасяш и в страни с централи.

Бразилия като произвежда много кафе да си го изхвърля в морето или го изнася в други страни, прояви опит за остроумие той.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?