Партийната кампания – битова, слоганите – неработещи

Партийната кампания – битова, слоганите – неработещи

Предизборната кампания е битова, има малко общо с европейската тема, не приканва избирателя към гласуване, самите партии не целят да разширят електоралното си влияние, а адресират посланията си по-скоро към твърдите ядра. Такова обобщение може да бъде направено след анализ на продължаващите вече месец изяви на формациите, които в неделя ще си оспорват 17-те български места в Европейския парламент (ЕП).

Според експерти в областта на политическата реклама и пиар, партиите разчитат на агитация през "малкия човек, човека на село", а посланията им не говорят почти нищо за разположението на субектите по остта "ляво-дясно". Използваните от политическите сили слогани пък са толкова общи, че са почти неразличми.

Духът и съдържанието на посланията, отправяни към българските граждани, са доста различни от тези, с които повечето европейски партии "облъчват" своите избиратели. Пиар експертът Деница Сачева посочва за сравнение клипа "Happy voting", който призовава европейските граждани да вземат участие във вота. "Цялата кампания на ЕП за гласуване минава през живота на хората, през това какво прави човека в своя делник и как решенията, които се вземат в Брюксел, променят живота му", казва Сачева. В нашата реалност се възприема, че политикът трябва да реши огромни проблеми на човечеството. "У нас кампанията стои така – хората са много бедни и трябва да получат пари, или хората са много болни и трябва да получат лекарства. Всичко минава през една наша Голгота. Докато клиповете в другите държави съдържат в себе си и радост, и усмивка, и делник", отбелязва Сачева пред Mediapool.

Тя обръща внимание и на факта, че редица партии продължават да злоупотребяват за политически цели с деца, майки и пенсионери. "Макар всички да съзнават, че това са измислици, никой не иска да се откаже от тези похвати", коментира тя.

Клиповете

"Ако сравним например клиповете на Волен Сидеров, в които той спасява терминално болни с партийна субсидия, можем да разграничим няколко компонентна. Първо катарзисът, драматизмът и усещането за обреченост, а след това огромната злоупотреба, която се извършва с тези хора. Това е злоупотреба и с християнските ценности, които се намесват агресивно в кампанията, и огромна злоупотреба с нашите данъци, защото Сидеров не дарява своите лични средства, а тези на данъкоплатците. Благотворителност не се прави с чужди средства", обяснява още експертът. По думите ѝ участниците в клиповете на "Атака" са паметник на неуспялата политика, от които един "хайверен националист" като Сидеров се опитва да извлече дивидент.

Кампанията на БСП е "странно творческо решение", което уж трябва да привлече младите хора, но не дава този резултат, смята Деница Сачева. Спортната тема, която левицата ползва, е някакъв опит партията да привлече младите, но с избраните похвати целеният ефект по-скоро няма как да се получи. "Освен това няма агитация на БСП, в която не се показва Стефан Данаилов, като запазена марка на общосоциалистическата любов", отбелязва експертът.


Тя посочва следващия важен момент - въпреки европейския контекст на кампанията, левицата е фокусирана предимно върху ГЕРБ. "Във всички свои изяви Сергей Станишев до такава степен се е фиксирал върху Бойко Борисов, че се губи изобщо основната тема на кампанията", казва Сачева и допълва: "Не мога да си представя, че ако клиповете на БСП бъдат излъчени в която и да е друга европейска държава, с пояснението, че това са агитационните видеа на шефа на ПЕС, някой изобщо ще повярва".

В рекламата на БСП Стефан Данаилов казва, че сърцето е винаги от ляво, в същото време Реформаторският блок (РБ), който би трябвало да залага на разума, се "рекламира" с блокчета от Лего, казва още Сачева, съпоставяйки рекламата на РБ и социалистите.

Според нея клиповете с известните български актьори на десните са добри, но при старта на кампанията "Направи избор" комуникацията не е била добра. "В началото още трябваше да бъде обяснено, че идеята на Спилбърг е ползвана и тогава никой нямаше да обвинява блока в плагиатство", заявява пиарът.


"От пиар гледна точка, комуникацията на Реформаторския блок е изключително трудна, защото там няма обща платформа, а няколко различни партии, всяка от които със своите принципи и цели. За това говори и фактът, че десните са едни от малкото, които залагат в кампанията си на преференциалното гласуване, което говори за остра конкуренция помежду им".

"Впечатление прави, че другите партии, които също говорят за демократичност, не обясняват на избирателите си за възможността от пренареждане на листата им. Нека вземем за пример ДПС – те показно подредиха Делян Пеевски на второ място. Доколкото си спомням, единственият, който бе номиниран от всички регионални структури на партията, бе не той, а лидерът на младежката организация Илхан Кючюк. Дали ДПС ще стимулира избирателите си да пренаредят листата си?", запита реторично Сачева.

Клипът на ГЕРБ "демонстрира обичайното послание - мощ и количество". По време на мандата беше модерно да се мерят километри, в рамките на кампанията явно е модерно да се мерят брой хора в зала, казва Сачева. Като се има предвид, че всеки ден има информация за платени участници, автобуси и принуждавани да подкрепят един или друг политик, масовките с много публика са лошо послание, допълва тя: "В момента България има нужда от граждани, не от платена публика".

 

В тази кампания клиповете на ДПС са значително по-малко за сметка на платените хроники, също както и ГЕРБ. Явно двете формации са сметнали, че предизборната реклама не работи, казва Сачева. "Затова се прибягва до добре изпитания метод – танцуване на хора в селата и после излъчване на платени репортажи". Освен на обичайните "целувки с избирателите", експертът обръща внимание на "традиционния за българската политическа реклама – черен пиар с кебапчета".

"Такава например е кампанията на новия политик Николай Бареков – взривоопасна смес от популизъм, малко пишман-патриотизъм и няколко изпечени кебапчета". "Кулминацията на кампанията си, събрала всичко негативно от политическия опит в рекламата досега, Бареков достигна преди две седмици, когато се появи с бяла престилка и розова шапка пред димяща скара с кебапчета", коментира Сачева. Според нея самото послание не е таргетирало хора, които не продават гласа си.

Пиар специалистът отбелязва също, че единствените две партии, които са се опитали да водят някаква реална кампания в чужбина, са ДПС и Реформаторският блок. "Не само защото тези избори са европейски, но и защото българите с избирателни права зад граница са повече от 2 млн. души".

Слоганите

Въпреки, че предизборната кампания предполага слоганите на различните политически сили да подбуждат избирателят към някакво действие, повечето не са такива, а са декларативни, обяснява пред Mediapool копирайтърът Иванка Могилска. Тя смята, че за европейския вот нито една партия не е избрала да се отличи особено от останалите или да положи особени усилия да мотивира по-широка маса хора да гласуват. По думите ѝ партиите по-скоро разчитат не на разума, а на емоционални нагласи.

"Почти всички слогани нямат за цел да събудят избирателя, да го раздрусат и да го поканят да гласува", казва Могилска. Според нея едва две партии са избрали такива изречения за мото на кампанията си.

Едното е на партия "Зелените", които са избрали "Промени Европа, гласувай за Зелените", казва Могилска, и допълва, че изречението е "заето" от кампанията на европейската зелена партия. Другата формация, която е избрала да има "екшън" в слогана ѝ е "Глас народен" на Светльо Витков - "Бий им дузпата! Избери нашия отбор".

"Това изречение подбужда към действие, но то е в смисъла "откажете се от другите". Такъв призив какво общо има с европейската тема, остава загадка", казва Могилска.

"Промени обстоятелствата – гласувай с Надежда" е рекламното изречение, което е избрала Надежда Нейнски от "Синьо единство". "Пак е вид покана, има заигравка с името ѝ, но такъв слоган не е особено печеливш в кампании у нас, тъй като през целия преход гласуването в страната е било с надежда за някаква промяна.

Могилска смята, че обяснението на Реформаторския блок като "европейския отбор на България" е положително за десните и е подходящо за коалиция от партии. "Вероятно разчитат на това, че отборът е европейски, т.е. по-качествен, по-успешен, по-модерен. За жалост този слоган не мотивира избирателят да провери какво искат да му кажа тези хора и защо точно да гласува за тях".

Въпреки обясненията на левицата, че искат да мотивират за тях да гласуват най-широк кръг граждани, анализът на копиратъра показва друго – БСП са таргетирали предимно левите избиратели. "За социална Европа" е слоган, който може да привлече само лявомислещите избиратели, отбелязва Могилска.

Слоганът, с който се идентифицира конкурентният ляв проект АБВ - "Да съхраним българското, да възродим България", пък изобщо няма за цел левия избирател. "Тествах го с няколко души и всички до един решиха, че става дума за нова националистическа партия", разказва копирайтърът.

Другото рекламно послание на АБВ - "Бъди българин в Европа и европеец в България", Иванка Могилска смята за силно подобно на мотото на кампанията на ДПС – "ДПС в Европа, Европа в България", което обезсмисля и двете реклами.

"Когато има две еднакви неща и се смятат едва ли не за универсални – че могат да работят за всичко, те на практика не работят за нищо", обяснява експертът.

Нито АБВ, нито ДПС опитват да увлекат избиратели след себе си, а слоганите им са проформа, смята още тя.

По подобен начин "неработещо" е и мотото на ГЕРБ – "България няма време за губене". "Това всички го знаем и какво следва?", пита Могилска. "Ако се разчита, че избирателят трябва да разбере, че те ще работят за държавата – този резултат е спорен. Ако пък случайно някой реши да отвори интернет -страницата им, вижда информация равносилна на нула. Има еднакви, малки снимки, в цял ръст, на син фон. Избирателят не може да различи първия от втория – защото и първият, и вторият, изглеждат еднакво, като пионки. Най-голямата снимка е на Бойко Борисов", отбелязва Могилска.

В същата категория – "неработещи слогани" - тя слага и мотото на "България без цензура" - "Българите заслужаваме повече". "Повече какво заслужаваме и защо го заслужаваме и как това повече може да бъде постигнато?", пита копирайтърът.

"Като цяло – нито една от основните партии, претендиращи за евродепутатски места, не е опитала да привлече към себе си нови избиратели и да им обясни защо е важно да гласуват и защо е важно да гласуват конкретно на евровот", заключва Могилска.

Споделяне

Още от Евроизбори 2014