Партньор в "Северен поток 2" не очаква пълно спиране на проекта

Партньор в "Северен поток 2" не очаква пълно спиране на проекта

Германската компания "Унипер" (Uniper), която е един от финансовите партньори на руския монополист "Газпром" в изпълнението на проекта "Северен поток 2", не очаква да се сбъдне най-лошият сценарий за пълното му прекратяване. Това коментира във вторник на конференция с инвеститори главният изпълнителен директор на дружеството Андреас Ширенбек, цитиран от ТАСС.

"Вярваме, че проектът ще бъде завършен, ние винаги вярваме в най-доброто ... Но най-лошият сценарий предполага, че проектът никога няма да бъда приключен и, разбира се, тогава възниква въпросът дали ще можем да си върнем парите или не. И това трябва да се обмисли, но към момента не очаквам този сценарий", заяви Ширенбек.

Той припомни, че "Унипер" е само финансов инвеститор и напълно е изпълнил текущите си финансови задължения към проекта през март гази година. Тези пари са достатъчни за приключването на строителството на газопровода от наша гледна точка, допълни Ширенбек.

В публикувания си също във вторник отчет "Унипер" отбелязва, че заради затягането на санкциите на САЩ срещу "Северен поток-2" се засилва вероятността проектът да се забавили или изобщо да не бъде завършен.

"Не коментираме потенциални последствия от заплахата за приемане на санкции от страна на САШ и текущите законодателни инициативи в САЩ", заяви операторът на бъдещия тръбопровод по дъното на Балтийско море "Норд стрийм 2".

В него в момента единствен акционер е "Газпром". Пет европейски компании - германските "Унипер" и "Винтерсхал" (Wintershall), австрийската "О Ем Ви" (OMV), англо-холандската "Шел" (Shell) и френската Анжи (Engie), осигуряват поравно 50 процента от финансирането на проекта, срещу което се очаква на следващ етап да стават акционери съответно с по 10 на сто.

Именно срещу тях са насочени разширените санкции срещу газопровода, внесени от републиканците, минали две одобрения досега, но се очаква през октомври да бъдат разгледани и от Сената на Конгреса на САЩ.

"Северен поток 2" предвижда да бъдат изградени две линии на газопровод с обща мощност 55 милиарда кубически метра газ годишно от крайбрежието на Русия през Балтийско море до Германия. Тръбопроводът заобикаля транзитни страни като Украйна, Беларус, Полша и по проект минава през изключителната икономическа зона и териториалните води на пет държави - Русия, Финландия, Швеция, Дания и Германия.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес