Първан Симеонов: ДПС е властовият център в България

ДПС държи това управление по същия начин, както кабинета "Орешарски"

Първан Симеонов

Ако в България има един властови център, той за краткост може да се нарече "ДПС". Това важи не само за съдебната реформа, а въобще, заяви в четвъртък политологът Първан Симеонов по повод гласуваните преди ден конституционни промени, довели до оставката на правосъдния министър Христо Иванов.

Най-важното от това, което се случи вчера, всъщност не е новина, а потвърждение на нещо, което мнозина вече долавят, коментира Симеонов пред БНР: "Точно както ДПС държеше управлението на Орешарски, така държи и това управление. Държи го в два смисъла – да не падне, в ключови моменти гласува с него, държи го и в зависимост, иначе няма как да си обясним голяма част от случващото се".

"В рамките на вчерашния ден има няколко новини – едната е, че ДПС успя да представи себе си като гарант, без който са невъзможни конституционните промени. И второ – по този начин се вкарва напрежение вътре в партиите на самия Реформаторски блок, защото те са принудени да реагират различно в тази ситуация. Третото, което се случва, е, че лека-полека ДПС изтласква реформаторите като реален партньор на управлението", каза още Първан Симеонов.

Ситуацията в Реформаторския блок той определи като политическо ходене на въже, тъй като Блокът трябва да се определи между това да е част от властта или от опозицията.


"Реформаторите ще се опитат да направят две неща - едновременно и да изглеждат красиво, и да изглеждат прагматично, предприемат такива полуходове към този момент, като едно индивидуално оттегляне на подкрепата. Също така министър-председателят Бойко Борисов допълнително вкарва интрига между тях, това е политическо ходене на въже, да се опиташ да запазиш ползите от властта и да потърсиш красотата на опозицията едновременно. Формациите в РБ съзнават какво могат да загубят, ако загубят Блока. Но, в крайна сметка, Блокът затова е мрежа, хлабава политическа мрежа, за да може да реагира гъвкаво", продължи с анализа си Първан Симеонов.

"Не изключвам още министерски оставки, още повече че самият Борисов отдавна е доказал, че обича да разделя и владее своите партньори – министерските рокади могат да станат допълнителна причина той да нагнети още напрежение у Реформаторите", смята Първан Симеонов.

Преди ден политологът Евгений Дайнов коментира пред Дарик радио, че Борисов е бил принуден да избере между Пеевски и съдебната реформа и е избрал Пеевски: "Той избра да е с лошите, със задкулисието, със статуквото, с модела "Кой". Оттук нататък интересното е кой ще остане с него при лошите, следователно ще застане срещу гражданите и кой от Реформаторския блок ще се върне при гражданите, да застане срещу мафията, каквато беше първоначалната заявка на Реформаторския блок, когато се роди от жълтите павета от протеста".

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?