Първите официални резултати в деня след вота

Заради трудността при преброяването на новите бюлетини, с които бе въведено преференциалното гласуване, първите резултати от представителните извадки на “Информационно обслужване” ще бъдат обявени по обяд на 21 май. Това съобщи в петък говорителят на Централната избирателната комисия за Европейски парламент (ЦИКЕП) Александър Александров.

Официално изборният ден ще приключи в обичайния час 19.00 на 20 май, а първите резултати от екзит пола (паралелното изследване на социолозите) ще бъдат обявени в 20.30 часа. Така партиите, които са класирали свои кандидати за Европейския парламент, ще се подредят за първите си пресконференции само по данни от социологическите агенции.  

В същото време Александров съобщи, че над 60 000 застъпника за отделните партии, около 5 500 представители на социологическите агенции и значителен брой наблюдатели на девет неправителствени организации ще кръжат около секционните избирателни комисии по време на изборния ден в неделя, каза още говорителят на ЦИК. 

По думите му броят на застъпници продължава да се увеличава и до края на срока за записване в 24.00 часа в петък те най-вероятно ще достигнат до шест души на секция.

“Не знаем къде тези хора ще седят. В отделните секции ще има столове за тях,  но ако не се съберат всичките, ще чакат на опашки пред вратите на секциите”, обясни Александров. Той заяви, че при възникване на скандали, председателите на СИК ще имат право да гонят застъпници за нарушаване на реда.

В същото време от думите на представителя на ЦИКЕП пролича известно безпокойство за увеличаване на броя на невалидните гласове заради въведения преференциален вот. В продължение на около половин час, той и главният секретар на комисията Мустафа Карадайъ детайлно обясняваха пред медиите,  че се пуска само една бюлетина и гражданите нямат право да гласуват първо за една партия, а после да използват преференциите за кандидат от друга листа.

“Получихме смайващи въпроси. Най-вероятната причина е, че почти нямаше кампания. Вниманието на медиите и обществото бе отклонено към други теми. Надяваме се в последните два дни да проявят интерес и да разберат как се гласува”, заяви още Александров.

Споделяне
Избори за Европарламент 2007

Още от Избори за Европарламент 2007