Паси обвини Първанов в опит да използва еврореферендума за втори мандат

Министърът на външните работи Соломон Паси заподозря президентът Георги Първанов, че иска да използва идеята си за еврореферендум за втори мандат на държавен глава.

Ден след като Георги Първанов изненадващо предложи на парламента да се проведе референдум за членството на страната в ЕС, външният министър и вицепремиерът Пламен Панайотов се обявиха против тази идея, а министърът по европейските въпроси Меглена Кунева се въздържа да я подкрепи.

Съвпадение между референдума и следващите президентски избори

Пред депутатите вчера Георги Първанов предложи допитването до българското общество съгласно ли е страната да влезе в ЕС да се проведе непосредствено преди определената за това дата - 1 януари 2007 г.

Днес външният министър отбеляза, че ако подобен референдум се прави, според посоченото от президента това трябва да стане през 2006 година. "Добре ви е известно, че през 2006 г. предстои да има президентски избори, така че неминуемо тези два въпроса ще бъдат много тясно свързани. Смятам, че е съвсем излишно да политизираме в такава степен членството си в ЕС", недвусмислено заяви Паси.

Преди да отпътува на официална визита в Кайро, външният министър се обяви против провеждането на референдум. Паси заяви, че българската демократична традиция не включва националният референдум като средство за вземане на решения. Той добави, че през последните 14 години в България не са провеждани референдуми и напомни, че проведените в миналото са с печална слава.

Не сме провеждали референдуми за членството ни в нито една международна организация - нито в ОССЕ, нито в Съвета на Европа, нито в НАТО, каза Паси.

Консенсусът за ЕС - аргумент против референдума

Аргументирайки тезата си, че няма нужда от референдум по тази тема, Паси обърна внимание, че има солиден национален консенсус по отношение на членството ни в ЕС, което се одобрява от над 80% от гражданите на България.

Същото заяви и вицепремиерът Пламен Панайотов, според когото консенсусът в българското общество показва, че референдумът за ЕС всъщност вече се е състоял.

"И със, и без референдум ние ще бъдем членове на съюза. Вместо да разсъждаваме върху това, бих предложил в оставащите три години до пълноправното ни членство, да положим заедно като институции и като граждани необходимите усилия, без които няма да можем да се чувстваме пълноценни европейци от 1 януари 2007 г.", допълни вицепремиерът.

Кунева скептична към идеята за еврореферендум

Министърът на европейската интеграция Меглена Кунева също се въздържа да подкрепи предложението на президента Георги Първанов.

"Много е важно да се уточни, каква ще бъде формата на този референдум, защото има различни типове - консултативен, задължителен, с изискване да гласуват повече от 50 процента, за да бъде изобщо референдумът валиден или може да се счита за редовен, независимо от броя на хората, които са се явили. От значение е също начинът, по който той ще се проведе", каза Меглена Кунева пред Mediapool.

В речта си пред парламента Първанов предложи и да се даде право на държавния глава също да насрочва референдуми, а не само да предлага на Народното събрание тяхното провеждане.

Според него е нужно в оставащите три години държавните институции, бизнесът и гражданите да се подготвят за ангажиментите ни като член на ЕС, като отговорността да ги информира е на правителството.

"Най-много ме удивява позоваването на липсата на готовност от страна на българския бизнес или като цяло на българското общество за членството в ЕС", каза днес Меглена Кунева пред Mediapool. Според нея това не вярно по ред причини. Първо, защото 80% от европейското законодателство е факт в българското законодателство и е част от него. Второ, защото промените в България са видими след началото на преговорите за присъединяване, поясни министър Кунева.

Тя отбеляза, че провеждането на референдуми за ЕС е свързано с масирани рекламни кампании, които представят в изключително позитивен имидж бъдещото членство. Според нея ще е грешка да се прави просто реклама на евроинтеграцията, която да измести акцента от подготовката и от сътрудничеството. "Бихме могли да се изправим в ситуация, в която прекалено много да се разкрасява Европейския съюз, защото, естествено, че когато се води кампания за референдума, тя ще бъде изключително позитивна, а ние нямаме много полза от това", изтъкна Кунева.

"Обратното, ако ние посветим времето да обясним какви обективни трудности ще срещнем, но как ние ще успеем да ги преодолеем, това може би ще се окаже по-позитивно", смята министърът на евроинтеграцията.

Управляващото мнозинство вчера се отнесе скептично към идеята на президента за референдума, като от НДСВ заявиха, че е още рано да се говори по този въпрос, а от ДПС направо казаха, че няма нужда от допитване, защото дебатът за членството в ЕС върви от 14 години в българското общество.

Министър Кунева изтъкна, че България има цели три години до влизането си в ЕС и те могат да бъдат уплътнени с една много ясна и задълбочена подготовка. За разлика от 10-те страни, които се присъединяват през май т.г., след приключването на преговорите - дай Боже това да стане тази година - България ще има цели две години, в които ще бъде активен наблюдател, ще може да участва в процеса на формиране на решения и да се подготвя много активно за влизане през 2007 г. За първите десет страни това беше въпрос само на една година, каза Меглена Кунева.

"Аз не смятам, че трябва да се прави PR на евроинтеграцията, мисля че е нужно да се говори за дълбоко същностно познание и подготовка, което е по-различно от PR и тук е много важна ролята на секторните политики и секторните министерства - всеки един министър във всяко едно министерство трябва да бъде европейски министър в своята област", каза Кунева.

Тя добави, че времето на енциклопедистите на европейската интеграция трябва да отмине.

"Разбира се, за политическите характеристики на този процес, за общите политики на ЕС, моята задача за разясняване стои, но за да може един производител на птиче месо да бъде запознат и обучен за тези изисквания, които вече са част и от нашата правна действителност, там трябва намесата и ангажимента на съответните секторни политики", каза Меглена Кунева.

Тя посочи, че в страната съществува формален консенсус в полза на българското членство в ЕС, който е подкрепен от политическите партии - парламентарни и извънпарлементарни.

"Понякога обаче ми се иска да видя не формална подкрепа, а действително работа по европейската интеграция", каза още министърът на европейската интеграция.

Информация на Института за пазарна икономика за допитванията в останалите страни-кандидатки за членство в ЕС

Споделяне

Още от България