Пътници отвлякоха бърз влак, ядосани от поредна авария с електричка

Група клиенти на БДЖ изумиха машиниста на бързия влак №2641 от София за Горна Оряховица навръх Съединението на 6 септември, след като решиха принудително да спрат композицията на гара Илиянци, съобщава в. "Сега", цитирайки klasa.bg.

Причина за постъпката им се оказала поредна авария в старата електричка по линията София – Мездра, която не могла да продължи по разписанието си. Затова тълпата решила да спре бързия влак и да го ползва, за да се приберат хората по къщите си.

 

Меко казано необичайната за ХХІ век ситуация е била заснета с мобилен телефон, като кадрите от няколко дни се разпространяват в сайта за споделяне vbox7. Властите така и не са огласили публично инцидента, като за него първо е било съобщено от железничари в специализирания форум bgrail.eu.

 

От БДЖ коментираха пред Mediapool, че твърдението за “отвлечен” влак е несериозно. Обикновено при повреда и невъзможност на композицията да продължи по маршрута си диспечерите на железницата правят промени в разписанието. Най-вероятно по тяхно решение бързият влак за Горна Оряховица е спрял на гара Илиянци, за да качи пътниците до Мездра. От БДЖ не казаха защо не са дали гласност или обяснение на случая. МВР също няма информация за инцидента.

 

Това далеч не е първият път, в който ядосани клиенти на БДЖ блокират влак. Случаите зачестиха след орязването на над 180 влака от разписанието на железницата с цел икономии. През март влакът от Кюстендил до София престоя 40 минути на гара Даскалово край Перник заради обсада на вбесени пътници, които не могли да се качат в претъпканата композиция. Наложи се намеса на полицията, за да може влакът да продължи по маршрута си.

 

Случаят с повредения влак до Мездра е доста по-сериозен, тъй като е имало потенциална опасност за живота на пътниците. Електричката е стар модел от серия 33, които бяха спрени от движени през 2009 г. със заповед на тогавашния директор на ИА "Железопътна администрация" Симеон Ананиев. Причината беше пожар, който едва не повтори трагедията от влака София – Кардам. Въпреки заповедта, БДЖ продължава да използва старите мотриси.

 

Последният сериозен инцидент бе на 30 януари, когато спирачките на електричката от Бойчиновци за Мездра отказаха и 18 души летяха като във филм на ужасите повече от 50 километра.

Споделяне

Още от България