"Патриотите" искат министерства, но "без извънредни претенции"

Мерешки също иска министерства, но в едно от тях никой друг да не се меси

Снимка: БГНЕС

Преди партията победител в изборите ГЕРБ да е започнала официални преговори за бъдещото правителството, "Обединените патриоти" анонсираха, че ще искат свои министри, без да проявяват "извънредни претенции", а лидерът на "Воля" също иска министри, но специалното му желание е за поне едно министерство, в което никой да им се меси.

Коалицията между ВМРО, НФСБ и "Атака" – "Обединени патриоти" (ОП), ще настоява да има свои министри, за да подкрепи бъдещ кабинет на ГЕРБ, обяви лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов пред БНТ в четвъртък.

"Ако ние постигнем съгласие и се стигне до една обща програма за управление - да, смятам, че е разумно и необходимо ние да имаме своите министри. А в кои сфери? Не искам да предпоставям нещата, защото ако отсега изброя нещо, може да се изтълкува едва ли не като някаква претенция. Ние някакви извънредни претенции нямаме. Ние имаме претенции към това да бъдат решавани конкретни въпроси", казва Каракачанов.

Като основни теми за ОП той посочи повишаване на пенсиите, намаляване на битовата престъпност, развитието на икономиката и решаването на демографската криза. По думите му участието на коалицията във властта не било самоцел, а само срещу конкретна програма за управление.

Желанието на "Патриотите" за министри е по-скоро добра новина за ГЕРБ, тъй като източници от партията завиха по-рано пред Mediapool, че биха искали конкретно ангажиране и носене на отговорност, а не както в предходния мандат, когато "Патриотичният фронт" даде само парламентарна подкрепа за правителството и през месец заплашваше да я оттегли, ако не бъдат приети поредните му искания. Голямото опасение на ГЕРБ за коалицията с ОП обаче е свързано с претенциите им към външната политика и особено отношенията с Турция, които вече са крайно усложнени след "патриотичните" блокади на границата в дните преди изборите.

Каракачанов потвърди тезата на колегата си от НФСБ Валери Симеонов, че най-успешната формула за стабилен кабинет би била широка коалиция между ГЕРБ, БСП и "Обединени патриоти", но уточни, че е скептичен, че това е възможно сега.

"Ясно е, че към момента трудно може да се постигне едно мнозинство в парламента или едно правителство между ГЕРБ, БСП и ОП – не са узрели просто някои от партиите в България за търсене на подобно мнозинство и подобно правителство", отбеляза лидерът на ВМРО.

Лансираната от Симеонов идея за широка коалиция засега провокира единствено припомняне от БСП за изявлението на лидера на партията Корнелия Нинова от изборната нощ, че социалистите няма да се коалират с ГЕРБ.

По повод информации, че Красимир Каракачанов може да стана председател на 44-ото Народно събрание в отсъствието на Цецка Цачева, която засега не получава депутатски мандат от листата на ГЕРБ, лидерът на ВМРО заяви, че този въпрос не е бил обсъждан по време на преговори.

Марешки: Искаме едно министерство, в което никой да не се меси

Искаме да участваме в управлението на страната с министри, заяви бизнесменът и лидер на "Воля" Веселин Марешки в четвъртък вечер пред бТВ. Неговата партия ще има 12 депутати в новия парламент и се разглежда като евентуален "подсигуряващ" партньор на мнозинството ГЕРБ-ОП, което би имало 122 гласа (95 депутати от ГЕРБ и 27 от ОП).

По думите на Марешки в екипа на "Воля" има силни кадри и доказани експерти, които могат да бъдат изключително полезни за развитието на България.

"Искаме едно министерство, в което никой да не се меси и да покажем как се работи", заяви още Марешки, според когото страната се нуждае от стабилно правителство, което да изкара целия мандат.

По повод предишното си изявление, че би бил удовлетворен, ако получи премиерския пост, лидерът на "Воля" каза, че не е бил разбран правилно от медиите и е логично следващият министър-председател да бъде излъчен от ГЕРБ.

"Воля" изповядва едни и същи ценности с ГЕРБ и попълва документи за ЕНП

Марешки каза още, че партията му е единствената в новия парламент, която изповядва едни и същи ценности с тази на Бойко Борисов и би се включил в съвместното управление на държавата. Само преди десетина дни, на 20 март, когато все още вървеше предизборната кампания, той декларира, че програмата на БСП е най-близка до тази на "Воля".

Сега обаче той явно е поел присърце позиционирането си в център -дясно. "Подготвяме и се надявам в скоро време да внесем документи за членство в Европейската народна партия", заяви още Марешки.

Той обясни, че след изборите партията му продължава да се развива, а личните му амбиции са рано или късно да стане премиер.

Споделяне

Още от Избори 2017

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?