Патриотите се надъхаха допълнително срещу кабинета заради "провокацията" с областния на София

Валери Симеонов, снимка БГНЕС

Единственият полезен ход е да оттеглим подкрепата си за правителството, заяви съпредседателят на Патриотичния фронт (ПФ) Красимир Каракачанов в сряда, след като разбра, че за областен управител на София е назначен Веселин Пенев от НПСД (част от Реформаторския блок). Това се случи на десетия ден от тлеещата драма на Патриотите дали да минат в опозиция на кабинета "Борисов" заради назначението на зам.- министъра на отбраната Орхан Исмаилов, който също е номинация на Народна партия "Свобода и достойнство", основана след като Касим Дал и Корман Исмаилов (лидер на НПСД) се отцепиха от ДПС.

ПФ настояват Орхан Исмаилов да бъде сменен, но срещнаха отказ от страна на премиера Бойко Борисов, военния министър Николай Ненчев (БЗНС, РБ) и Реформаторите. Борисов поиска РБ и ПФ да се разберат помежду си, в резултат на което от седмица насам вървят разговори между представители на ГЕРБ, РБ и ПФ – било то заедно, било то поотделно, но резултат няма.

Новината за назначените 24 нови областни управители дойде, докато Симеонов и Каракачанов имаха среща с министър Ненчев по случая с Орхан Исмаилов. "Обсъдихме го без да се караме", резюмира Каракачанов пред репортери.

Той заяви, че не знае за назначението на зам.-председателя на НПСД Веселин Пенев за областен управител на София-град, но уточни, че ако е вярно, допълнително усложнява нещата. "Ако към момента на срещата бяхме склонни да обмисляме как да излезем от ситуацията, то след това назначение единственият ни полезен ход е да оттеглим подкрепата си", каза лидерът на ВМРО.

Ако приемем, че зам.- министърът е минал в бързината, то днешното назначение започва да мирише на нарочна провокация към нас, допълни Каракачанов, който до момента бе доста по-дистанциран от патоса на Симеонов по случая с Орхан Исмаилов.

Въпреки тази "провокация", обаче, националистите не бързат да оттеглят подкрепата си за кабинета. Каракачанов каза, че решението ще бъде взето на коалиционен съвет на ПФ идната седмица.

"Някои са за запазване на спокойствие, други са за оттегляне на подкрепата, но при тази нова ситуация мисля, че балансът ще надделее в посока към оттегляне", прогнозира той. И обясни, че вероятно коалицията ПФ ще поиска още една среша с премиера Борисов след новото назначение.

Каракачанов уточни, че ПФ не е подписвал коалиционно споразумение с ГЕРБ и РБ и затова няма документално задължение формацията му да бъде информирани за различни назначения, но това било най-нормално.

По думите му срещата с военния министър Ненчев е минала в "добър дух" и била "информативна".

Николай Ненчев коментира, че не е получил повече мотиви срещу заместника си Исмаилов и не намира основание за смяната му.

В същото време Валери Симеонов навлезе окончателно в зоната на конспирацията, коментирайки в сряда сутринта пред БНТ, че разглежда Орхан Исмаилов като потенциална заплаха за националната сигурност на страната, защото той дължал част от кариерата си на ДПС. Симеонов се притеснявал, че като заместник-министър на отбраната може да да изнася информация към турското разузнаване.

Преди да вземем решение по случая с Орхан Исмаилов, трябва да получим отговор от премиера било лично или чрез негов представител, каза лидерът на НФСБ.

Той уточни, че не приемат да получават отговор чрез пресата, при условие, че са посетили лично премиера с Каракачанов.

"Не чакайте първосигнално да сваляме в началото на зимата това крехко правителство, което едвам е закрепено”, каза още Валери Симеонов.

Той отбеляза, че разчитат на национално отговорно решение. Според лидера на НФСБ има няколко варианта за излизане от ситуацията - може Реформаторският блок да оттегли Исмаилов, премиерът или министърът на отбраната да го освободят или той да си подаде оставката.

"Нашето настояване не трябва да се приема като атака срещу човек с друг етнос”, коментира Симеонов и за пореден път повтори, че в такъв случай биха искали и оставката на министъра на културата Вежди Рашидов.

"Имаме претенции срещу човек, чиято цяла кариера е партийна и е разработена от ДПС, нямащ качествата за длъжностите, които е заемал и е явно политическо назначение”, каза Симеонов. Твърдението му се разминава с предишни изказвания на Каракачанов, че Исмаилов притежава професионална квалификация за заеманата длъжност.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?