Пациент с кръвоизлив размотаван между четири болници

Здравният министър не искал повече да чува за такива случаи

Болницата по онкология.

Пациент с кръвоизлив е бил размотаван между четири болници докато най-накрая му била оказана помощ. Случаят се проверява от столичната здравна инспекция, а здравният министър Стефан Константинов заяви, че е потресен и не иска повече да чува за подобни случаи.

52-годишният Иван Тодоров започва да чувства болки в сряда сутринта и уринира кръв. Извикана е линейка и е откаран по спешност в “Пирогов“, съобщава бТВ. Там го преглежда доктор Кирил Асенов. Според обясненията на съпругата на пациента лекарят е казал, че е възможно да става въпрос за тумор, но от направената ехография не може да се каже със сигурност, затова пациентът е бил насочен към Специализираната болница за активно лечение по онкология (СБАЛО).

В онкологията обаче също отказват да приемат пациента, тъй като няма доказателства, че той има онкологично заболяване и не е направено задължителното хистологично изследване. От тази болница смятат, че пациентът е трябвало да остане в “Пирогов“ и да му се направят изследвания, а не да бъде изпращан. Оттам се оправдават още, че извършват прием на пациенти само до 14 часа.

От онкологията пациентът отива в третата подред болница - ВМА. Оттам пък го прехвърлят в Александровска болница. Накрая той пак се връща в “Пирогов“, където в крайна сметка го приемат.

“Повече не искам да чувам за случаи, при които българска болница е върнала пациент без да му окаже помощ, дори и случаят да бил неясен или да не е за нея“, заяви в петък здравният министър, който беше на посещение в СБАЛО по повод Световния ден за борба с рака – 4 февруари.

“Бях потресен да чуя, че в толкова модерна и с толкова скъпа апаратура болница да дойде човек и да каже, че е бил върнат, защото информационната система след 14 часа не позволява регистрация на пациент. Искам да ви кажа, че това е тотално нарушаване на законите“, коментира министърът.

Той се обърна и към директора на болницата доц. Здравка Валерианова: “Уважаема доцент Валерианова, големи професионалисти имате, държавата дава много пари, обаче човещината не струва нищо. Повече не искам да чувам такова нещо - българска болница да каже, че пациент, дори да е неясно, дори да е, въобще да не е за тази болница, да е потърсил тук помощ и да го върнат. Ако не може да се справи тази болница, има спешна помощ, има телефон... Обаждате се на колегите в други болници“.

Споделяне

Още от България