Пациенти и лекари се оплакват от затруднен достъп до биологични терапии

Ново лечение със скъпите медикаменти ще бъде назначавано единствено в София

Пациенти и лекари се оплакват от затруднен достъп до биологични терапии

Пациенти от цялата страна ще бъдат принудени да пътуват до София, за да им бъде назначено лечение със скъпо струваща биологична терапия, което ще затрудни достъпа и започването на лечението. За това предупредиха в понеделник пациентски организации и лекари, които се обявиха срещу приетите от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) в края на миналата седмица нови изисквания, по които ще бъдат отпускани биологичните медикаменти на хора с тежки форми на псориазис и ревматологични заболявания.

Недоволството е срещу това, че занапред всички новодиагностицирани пациенти, както и тези на които предстои промяна в терапията и дозата, ще трябва да преминават през една единствена комисия в София, а не както досега – през четири комисии в различни градове. Лечението с биологична терапия на един пациент излиза 1500-2000 лева месечно.

“Лъжа е, че тази промяна е в полза на пациентите. Някои пациенти няма да могат да пътуват до София по финансови причини, ще им бъде забавяно лечението и по този начин ще спестим едни пари на държавата. Ние не искаме да пестим пари на държавата, ние си искаме лечението от комисиите, които до момента са изпълнявали тези задължения“, коментира Ива Димова от Асоциацията на хората с псориазис и псориатични усложения.

Тя посочи още, че е нормално лекарят, който проследява лечението на даден пациент да има думата за смяна на терапията му, а не специалисти, които за първи път го виждат и не познават усложненията му.

Според пациентската организация промяната засяга общо 7000 души с псориазис и ревматологични заболявания, а новодиагностицираните пациенти, за които се преценява какво лечение да им бъде назначено, са около 100 души месечно.

Промяната беше окачествена като “медицински феодализъм“ от д-р Иван Богданов, дерматолог в болница “Токуда“, според когото “цялата власт за отпускане на скъпо струващи биологични медикаменти отива в един единствен човек – председателят на новата комисия, който е и национален консултант“.

“Монтескьо го е казал много добре: Властта корумпира, но абсолютната власт корумпира абсолютно“, заяви той.

От НЗОК обаче коментираха, че в комисията ще влизат пет души и решенията не се взимат еднолично.

“Новата комисия реално иззема повечето функции на старите комисии. При нея ще се започва нова терапия, ще се сменя дозовия режим, ще се сменя един препарат с друг. Другите три комисии ще могат само да продължават лечение“, обясни Богданов.

Той допълни, че в България са най-рестриктивните критерии за започване на биологично лечение и само за пациенти с много тежки форми на болестта.

“Един пациент от Силистра, Ямбол, Сливен, Бургас трябва да пътува цял ден до София, на следващия ден рано сутринта да се яви на комисия. И сега комисиите са претоварени, а когато е една единствена ще е още по-тежко“, посочи той и попита кому е нужна тази концентрация на власт в една единствена комисия. По думите му досега не е имало оплаквания от пациенти за работата на съществуващите комисии и въпреки, че пациентите от страната и досега са пътували към няколко по-големи града, има значение дали пътуваш 100-200 километра или 500 километра.

Проф. Евгения Христакиева , началник на Клиниката по кожни и венерически болести в университетската болница в Стара Загора, която е и председател на една от досегашните четири комисии за изписване на биологични терапии, заяви, че промяната омаловажава експертната оценка на специалистите досега и се прави без аргументи какво в досегашната работа не е било наред. Тя посочи, че през последните четири години, откакто работят комисиите, голяма част от пациентите, които преминават през тях са отхвърлени и не се допускат до скъпо струващото лечение, тъй като не отговарят на медицинските показания за започването му.

Лекарите се оплакаха, че с промяната занапред и те ще бъдат принудени да пътуват, за да участват в комисията в София, вместо да си преглеждат пациентите на място.

Според НЗОК “промените имат за цел избора на най-добрия терапевтичен подход за конкретния пациент при индивидуалната оценка на състоянието му от водещи специалисти в областта на заболяванията“.

От години касата се опитва да наложи по-строг контрол на разходите за скъпо струващите медикаменти, в това число и за биологичните терапии, тъй като има съмнения, че изразходва неефективно средства за пациенти, които не покриват критериите за лечение с тези продукти.

От 2013 до 2017 г. годишният разход на НЗОК за лечението на пациенти с ревматологични заболявания е нараснал двойно от 38.4 на 78.6 млн.

Средната годишна стойност за лечението на един пациент с ревматологично заболяване пък се е увеличила от 6 206 лева през 2013 г. на 9 519 лева през 2017 г. Броят на пациентите с ревматологични заболявания, за чието лечение НЗОК плаща, също е нараснал - от 6 190 на 8 258. 

Споделяне

Още по темата

Още от България

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?