Петков: МВР няма снимки, непочтено е да се замесва Фратини

Петков: МВР няма снимки, непочтено е да се замесва Фратини

МВР няма никакви снимки, свързани с аферата “Александров – Овчаров”. Това заяви в сряда в кулоарите на парламента министърът на вътрешните работи Румен Петков. Той се появи изненадващо и веднага бе заобиколен от журналисти, защото това бе първата възможност да бъде чуто мнението му по скандала, който от две седмици тресе държавата, и в който МВР играе немалка роля, но министърът многозначително мълчи.

Запитан какво знае за прословутите снимки от Боровец, за които пръв заговори директорът на националното следствие Ангел Александров, Петков каза: “Това за снимките е много куха материя. Такива снимки в МВР няма”.

Без да бъде споменавано от журналистите каквото и да било лице, което предполагаемо фигурира на снимките, Румен Петков добави: “За мен е много непочтено да се правят импровизации на гърба на г-н Франко Фратини, на гърба на български политици”.

Петков повтори: “Пак го заявявам – този тип импровизации са непочтени”.

В медиите бяха тиражирани хипотези какви са тези прословути снимки, кои лица са на тях и колко компрометиращи може да са те. Завъртя се и версията, че снимките може да засягат по някакъв начин “високопоставен служител от Брюксел”, но никъде в прав текст не бе споменато името на еврокомисаря по правосъдие и вътрешен ред Франко Фратини, който преди два месеца бе в София и приятелски кара на Боровец ски с Румен Овчаров, за което после бе упрекнат в Брюксел, че не е достатъчно критичен към България и Румъния.

В разговор с Kafene.net представител на ЕК даде да се разбере, че в Брюксел не разполагат с никакви снимкови материали, свързани с посещението на Фратини в България и заяви, че българските власти не трябва да се занимават със снимки на еврокомисари, а да проведат необходимото разследване за корупция по високите етажи на властта.

Представителят на ЕК добави, че ако българските власти не се справят с този ярък случай на корупция, те ще загубят доверието на обществото.

Една от хипотезите за загадъчните компромати бе свързана със споменатия от шефа на следствието Ангел Александров каталог на модна агенция с “наснимани хубави момиченца”, който бил спонсориран от държавния холдинг “Булгартабак”. Стана известно също, че интерес към притежаваните от Александров снимки е проявявала уволнената вече заместничка на министър Овчаров Корнелия Нинова.  

По повод изразената от ЕК изненада и резервираност към искането на София да бъде изпратен евроексперт за разследването на скандала, министър Петков уточни, че от Брюксел по-рано са изразили интерес към развитието на случая. Той и главният прокурор стигнали до извода, че е “добре да покажем откритост, че вършим всичко професионално и в рамките на закона”. Освен това така обществото ще има всички гаранции, че се “работи в правилната посока”.

Петков потвърди, че специалните разузнавателни средства (СРС) по делото за “Топлофикация - София” са били използвани в рамките на разследването и са били предприети след определени действия на прокуратурата.

“На МВР е възложено изпълнението на определени задачи. Всички те са свършени професионално и стриктно в рамките на закона”, добави той.

Като призна, че скандалът е породил напрежение в БСП, министър Петков заяви, че не вижда защо се намесва името на президента като страна в противоборството вътре в партията. Добави, че за напрежението между него и Румен Овчаров в рамките на БСП се говори още от 2000 г., но досега той не бил чул аргументи.

Споделяне

Още по темата

Още от България