"Петролгейт"

Специална комисия на ООН под ръководството на бившия директор във Федералния резерв на САЩ Пол Волкър публикува през 2005 г. доклад за злоупотреби с програмата "Петрол срещу храни". Името на БСП присъства в частта, която се отнася до отпусканите от бившия иракски режим ваучери за петрол. Три български фирми са сключвали сделки с режима на Саддам – “Химимпорт”АД, “Росбулнефт”АД и “Братя Василеви”. За БСП са били предвидени общо 8 млн. барела, от които са доставени малко над три.

Посочено е, че в полза на БСП “Братя Василеви” е договорила и получила 2 млн. барела петрол.

През 2005 г., по време на управлението на тройната коалиция, по настояване на ДСБ бе формирана временна парламентарна комисия, която излезе със заключения, че няма данни български партии, политици и фирми да са участвали в незаконни сделки по "Петрол срещу храни".

След като бе избран за главен прокурор в началото на 2006 г., Борис Велчев заяви: “От това, което зная дотук, данни за извършено престъпление от конкретно физическо лице аз поне не съм установил”. Тогава той добави, че ако постъпят нови данни, прокуратурата ще образува проверка.

Споделяне

Още от България