ПИБ глобена с 200 000 лв. за нередности по кредит

Първи опит на централната банка за прозрачност в надзорната й дейност

ПИБ глобена с 200 000 лв. за нередности по кредит

Българската народна банка (БНБ) за пръв път оповести по своя инициатива наложена административна санкция срещу конкретна банка в хода на регулярната си надзорна дейност.

"Банков надзор" е наложил глоба в размер на максимално позволените по закон 200 000 лв. на Първа инвестиционна банка (ПИБ) за това, че е приела като обезпечение по предоставен кредит емитирани от самата банка акции. Това е в нарушение на чл. 60, ал. 1 от Закона за кредитните институции, който изрично забранява подобни операции.

За пръв път информацията е публикувана на сайта на БНБ през август тази година, но без да се съобщава името на банката. След поставени от в. "Капитал" въпроси, през октомври се появява ново съобщение с подробности около глобата. От него става ясно, че на 10 октомври въпросният кредит е погасен, а обезпечението - заличено.

Според промени в Закона за кредитните институции БНБ е длъжна да публикува на интернет страницата си информация за наказателните постановления за нарушение на закона. Информацията за проблемния кредит на ПИБ е първата и единствена до момента в новата рубрика на БНБ "Административни наказания".

Според източници на в. "Капитал" кредитът е бил на стойност 20 млн. евро и е бил отпуснат на единия от основните акционери в ПИБ Ивайло Мутафчиев директно като физическо лице. Мутафчиев притежава 42.5% от капитала на банката.

В официалната си позиция по случая ПИБ признава за "пропуска" и съобщава, че "отговорните лица са санкционирани". Ако кредитът действително е бил в полза на Ивайло Мутафчиев, той подлежи на много по-сериозна регулация и е трябвало да бъде одобрен от управителния и от надзорния съвет на банката.

Друг член от Закона за кредитните институции - чл. 103, ал. 2, т. 22, т. 22 дава право на централната банка "да оповести публично информация за извършено нарушение с посочване на нарушителя". Това е вид надзорна мярка в случаите, в които акционери на банката са извършили нарушения или заобикаляне на закона, така че БНБ има пълни законови основания да направи поне малко по-прозрачна надзорната си дейност.

По-рано тази година институцията категорично отказа да отговаря на въпроси за законосъобразността на кредитните експозиции на концесионера на ски зоната в Банско "Юлен" АД към ПИБ, включително дали са налагани наказателни постановления. Тогава БНБ твърдеше, че информацията е "банкова и професионална тайна".

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Как оценявате кандидата на ИТН за премиер?