Пленумът на ВСС няма да се занимава с Лозан Панов заради делото "Иванчева"

Пленумът на ВСС няма да се занимава с Лозан Панов заради делото "Иванчева"

Пленумът на Висшия съдебен съвет (ВСС) реши да спази закона и отказа да се занимава с шефа на Върховния касационен съд Лозан Панов по повод проверката на делото "Иванчева". Пленумът прехвърли въпроса с проверката на върховния съд по делото "Иванчева" на Съдийската колегия на ВСС.

В края на ноември мнозинството от съдиите в апелативния спецсъд, сред които и шефът Георги Ушев, поискаха от ВСС да се произнесе дали проверката на върховния съд по делото "Иванчева" е оказване на натиск върху спецсъда. Писмото бе адресирано до Пленума на ВСС, който няма никакви правомощия да се меси във вътрешните дела на съдилищата, защото там участват и членовете на прокуратурата.

Интересното в казуса бе, че в писмото си спецсъдиите не казваха и дума по повод действията на прокуратурата по същия казус.

Ден преди писмото на апелативния спецсъд шефът на ВКС Лозан Панов обяви, че комисия от трима върховни съдии ще провери как апелативният спецсъд администрира мерките за неотклонение на бившата кметица на "Младост" Десислава Иванчева и заместничката ѝ Биляна Петрова. Веднага след това четиримата прокурори с отношение към делото настояха безпрецедентно спецсъдът да не допуска проверката.

Шефът на апелативния съд Георги Ушев игнорира прокурорското настояване и допусна върховните съдии да проверят делото, което бе сторено в рамките на няколко часа. След това Ушев и неговите колеги поискаха от Пленума на ВСС да каже дали проверката на върховния съд е тенденциозно отношение към апелативния спецсъд, защото само в този съд имало подобни проверки.

През миналата година ВКС извърши проверка на случайното разпределение на мярката за неотклонение на бившия кмет на Галиче Ценко Чоков в същия съд. Повод за проверка бе искане на главния прокурор Сотир Цацаров. Инспекцията установи нарушения, а спецсъдиите тогава си затраяха.

На Пленума на ВКС Лозан Панов не коментира по същество писмото. Той обаче изчете дословно дългия текст от съдебния закон, който детайлно разписва правомощията на Пленума на ВСС. Целта на Панов бе да покаже, че Пленумът с участието на главния прокурор Сотир Цацароя не може да се произнася за делата на съда. Докато Панов четеше закона, част от членовете на ВСС се питаха: "Защо го прави?".

"Очевидно има нужда", отговори им Панов. След края на четенето си, той заключи:

"Колеги, благодаря ви за търпението. В прочетените текстове не виждам правомощие Пленумът на ВСС да се произнася по въпроси, свързани с професионалната насоченост на съдиите. Следователно, не откривам възможност прокурори да осъществяват правомощия в тази връзка. Доколкото ми е известно, апелативният специализиран наказателен съд все още е в структурата на съдилищата. От това следва, че стаутът на магистратите там е на съдии, а не на прокурори", каза Панов и допълни, че ще внесе въпросът в Съдийската колегия.

Главният прокурор Сотир Цацаров също взе думата и първо обясни, че няма да чете закона на колегите си.

"По-същество – Прокурорската колегия е на изричното становище, че поставените въпроси не са от компетентността на Пленума и подкрепяме внасянето му в Съдийската колегия", каза Цацаров.

След това с 20 гласа "за" и без "против" въпросът бе прехвърлен за разглеждане на следващото заседание на Съдийската колегия.

Споделяне

Още по темата

Още от България