Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Плевнелиев: Ще бъда партньор, не подизпълнител

"Като министър не полагах асфалт, а изграждах институциите", казва кандидатът на ГЕРБ за президент

119 коментара
Снимка БГНЕС

Господин Плевнелиев, твърдите, че ще сте президент на всички българи. До момента, обаче игнорирате гласовете на опозицията и НПО, че изборите са манипулирани, цари невероятен хаос, нарушенията са безпрецедентни, има дори анонси за касиране на изборите?

Аз изразих позицията си и в Пазарджик, и в Пловдив, ще я изразя и пред вас. Очевидно имаше проблеми в организацията на изборния ден, и в организацията на преброяването на гласовете. Но нека не забравяме, че за първи път в България се провеждат избори за президент и местна власт в един ден. Нека не забравяме, че има и нов Изборен кодекс, който наложи нови правила, които трябваше да се проиграят, но за съжаление това не се случи, и в изборния ден се създаде много излишно напрежение.

Не само аз, но и външните наблюдатели констатираха, че тези избори се проведоха прозрачно и честно. От тази гледна точка не смятам, че е подменен вотът на българските граждани. Имало е организационни затруднения и проблеми, затова очаквам да се направи окончателният отчет защо и как са възникнали проблемите и по какъв начин може да се подобри ситуацията. Очаквам още на втори тур да има драматични подобрения, но не считам, че изборите са били нечестни.

В изборната нощ заявихте, че “има пробив” в етническия вот. Малко по-късно лидерът на ДПС Ахмед Доган заяви, че партията му не се е мобилизирала за изборите за президент. Смятате ли, че БСП и ДПС могат да обърнат резултата за втория тур и така в крайна сметка вие да останете втори?

Ивайло Калфин вече се целуна с Доган. Той вече си сътрудничи с лидера на ДПС и това стана ясно на всички български граждани. Мисля, че още на първия тур Калфин изконсумира част от подкрепата на Доган и ДПС. Така че няма да могат да увеличат драматично броя на гласовете, който им е необходим, за да спечелят президентските избори. Въпреки това три извода са много важни.

Първо – ДПС досега се представяше в ролята на монополист за гласа на българските мюсюлмани в последните 20 години. Радвам се, че този модел се разби и аз се обръщам към българските мюсюлмани като към свободни хора и апелирам към тях – така както направиха на първи тур, още по-масово нека ме подкрепят. Те няма нужда да се страхуват от когото и да било, защото гарант за свободата на гражданите не е политическият монопол на ДПС върху някакви гласове, а гарант за свободата им е демократична България.

Второ – ако получа гласовете на гражданите за президент, ще работя да извадим регионите на България от изолация, защото това беше част от модела на ДПС. На хората трябва да им дадем свобода и право на избор. Затова строим мостове, включително във Видин. И затова бях много впечатлен при моето посещение там – как хората, живеещи в изолирани региони наистина са с наведени глави и имат чувството, че някой може лесно да диктува техния вот. Ние сме за свободата. И разбира се – най-важното за нас – апелираме за пълна мобилизация на всички, нека да изберем президент на България без гласовете на Ахмед Доган, излезте и гласувайте в неделя.

Нека да е ясно – изборните резултати не трябва да успокояват никого. Защото това не е като във футболен мач, в който във второто полувреме започва с резултата от първото. Във второто полувреме ние стартираме 0:0 и трябва да гласуваме още по-масово, за да покажем, че искаме една нова президентска институция.

Като апелирате за такава масова подкрепа, вчера в Министерския съвет Яне Янев се срещна с лидера на ГЕРБ и премиер Бойко Борисов, след което каза, че предпочита вас пред Калфин. Вие радвате ли се на тази подкрепа?

Аз лично не приемам подкрепа от Яне Янев. Със своите действия по време на предизборната кампания всеки един от кандидат-президентите е декларирал как смята да управлява, когато стане президент.

РЗС водеше срещу мен една негативна, агресивна кампания, пълна с манипулации. От тази гледна точка моята кампания беше много по-различна от тяхната и аз не виждам каквато и да било допирна точка между нас. Това означава, че няма да вляза в каквито и да било уговорки с тях, нито се надявам на подкрепа на хора, които водеха една изключително деструктивна кампания. Когато от РЗС обясняваха, че аз имам черен печат за Германия, аз имах среща с канцлера Ангела Меркел. Надявам се хората, които дадоха гласа си за Атанас Семов да ме подкрепят на втория тур.

Имате и тази седмица за водене на предизборна кампания – какво ще свършите в нея, за което не ви стигна времето?

Аз разбрах, че гласовете на българите не се печелят с негативизъм, арогантност и манипулации. Разбрах, че българският народ е мъдър, гласува за политици, които ще му свършат работа. Затова искам да съм близо до градовете, регионите и хората и искам да се видя отново с колкото се може повече от тях. Давам заявка като президент да бъда президент на регионалното развитие на България – както е Европа на регионите, така да имаме и България на регионите. Защото аз като министър на регионалното развитие дадох всичко от себе, за стартирам възможно най-много проекти, независимо кметът на населеното място от коя партия е.

Над 90% от общините ни усвояват в момента пари от еврофондовете и аз се гордея с това мое постижение и смятам да го продължа и като президент. Разбира се, аз съм и дясно мислещ човек, което не означава, че не съм социален. Това означава, че в мое лице всички българи ще намерят един кандидат за президент, който е напълно различен от кандидатът на БСП. Защото аз не вярвам, че Ивайло Калфин е социален президент.

В този смисъл ще потърсите ли избирателите на Меглена Кунева, която също декларира, че е дясно мислеща?

Аз мисля, че има много неща, които сближават това, което аз съм се ангажирал като президент с позициите на госпожа Кунева. Като регионален министър аз давах всичко възможно да засилим темата с устойчивото развитие, зеленото развитие, екологията, младите хора – точно така както и госпожа Кунева наблегна в нейната кампания. Също така искам да напомня, че ако госпожа Кунева и нейните поддръжници не искат трети мандат за Първанов, ако е вярно, че тези хора са против големият шлем, зад който Калфин категорично застана, то аз очаквам сериозна подкрепа от тях. Защото аз имам много ясна позиция по тези точки.

Госпожа Кунева пропагандираше и срещу големите монополи, че не трябва да има привилегии за никого. Даваше пример с “Лукойл”. И искам да ви кажа, че ние сме първото правителство на България, което наистина е поставило “Лукойл” и всички останали 280 доставчици в България на една и съща основа.

Така че, ако всичко, което Кунева пропагандираше наистина бъде сравнено с тезите на Калфин, то аз очаквам, че изборът на хората, които застанаха зад госпожа Кунева в голяма степен ще бъде привлечен от мен.

Споменахте "големия шлем". Вие сте се обявявал против строежът на АЕЦ “Белене”. За какви проекти ще се застъпвате, в какви партньорства в българската енергетика?

За мен българската енергетика е много по-широко понятие. Ако изобщо се говори за Голям шлем, то той не включва три проекта с руски инвестиции и с неясни към момента ползи за държавата. Големият шлем в нашата енергетика може да дойде по линия на защитата на националния интерес на България. А той изисква да адресираме така темата с енергийната ни независимост така че никой повече да не може да ни спре кранчето, само защото е решил да направи така.

Големият, национален интерес на страната ни в енергетиката изисква освен енергийна независимост и енергийна ефективност. Защото само чрез енергийна ефективност ние ще имаме конкурентна икономика, което означава, че ще се вдигнат и доходите. Чрез енергийната ефективност ние ще имаме по-хуманни градове, българите ще забогатеят, ние ще имаме много по-качествена градска среда.

Към тези приоритети не бива да забравяме и енергийната либерализация – да имаме свързване на българската електрическа мрежа с Гърция и Турция, за да можем да спим спокойно, че никой няма да ни спре кранчето. Понеже съм човек от реалната икономика, който е управлявал доходи и инвестиции ще ви кажа, че първият въпрос на един инвеститор, който иска да дойде в дадена държава е – дали някой няма да ми спре кранчето.

Искам да кажа – президентът отговаря за процесите в държавата. Той отговаря за модела на държавността. Той може да привлича инвестиции, той е длъжен да работи за подобряване на бизнес средата. Затова тези теми ще бъдат много важни за мен.

Да погледнем в по-широк смисъл националната сигурност, част от която е и енергийната. Преди повече от година станаха ясни плановете на правителството да се правят реформи с НСО и НРС – обединяване на разузнаването в една структура, например. Тези планове засега са замразени...

Има три неща срещу, които съм категорично против. Първото е, че съм категорично против службите  да работят за партиите, а не за гражданите и институциите. Второ – против съм службите да работят на парче. И съм против също така службите да бъдат обединявани в мегаагенции. Това, което трябва да стане, е службите в България да работят по приоритети, които са в интерес на националната сигурност. Те трябва да работят интегрирано, много по-ефективно. Хубаво е, че България има своята нова стратегия за Национална сигурност. Това е един модерен документ, който разшири понятието сигурност, включително и с икономическия просперитет на отделни граждани, включително гарантира и етническия мир.

В 21 век имаме нужда от модерни, ефективни и работещи служби, които да настроят датчиците си в правилната посока, защото Ивайло Калфин претендира, че иска да бъде президент на България, но спомняте ли си, че като икономически вицепремиер, кри една година от хората, че България е в криза. Къде бяха службите, когато всички европейски държави вземаха адекватни и категорични мерки срещу кризата, а правителството на Тройната коалиция мълча до последно, за да харчи до последно милиарди. Питам – къде бяха тогава службите за защита на националния интерес?

Ще работя за широк обществен дебат с всички партии. И разбира се с НПО, с всеки който може да даде ясни решения така че след като имаме модерна стратегия за Национална сигурност, да имаме добре работещи устройствени закони.

На какви закони ще налагате вето? Ако през тези две години бяхте президент, а не министър, кога щяхте да се възползвате от правото си на вето?

Ще налагам вето винаги, когато имам аргумент за това, например, когато се застрашават човешките права, когато неоснователно се въвеждат административни тежести за бизнеса и гражданите, когато се приемат закони, които са в противоречие с постигнатото съгласие по национални приоритети. Но ветото не е инструмент, за да пречите на някого. Ветото е инструмент, за да се чуят допълнително аргументите на всеки, който би могъл да има ясна позиция. А президентът трябва да отговори вратите на президентството за всички.

Имаше ли закон до момента, за който бихте се възползвал от правото си на вето?

Като министър фокусирах тотално усилията си, за да мога да стартирам много мерки, свързани с регионалното развитие. Т.е. не съм следил толкова отблизо законотворчеството на останалите институции. Когато се хвана с нещо се посвещавам денонощно на него, така че се гордея с всички закони, по които съм работил. Но ето вижте – дори това, което се случва с Изборния кодекс – може да бъде подобрен. Сега трябва да си извадим изводите и очевидно е необходима законодателна инициатива, за да имаме един още по-добър и работещ закон.

Няколко пъти в изборната нощ обяснихте как ще бъдете независим надпартиен президент на всички българи, и подчертахте като аргумент, че не сте член на ГЕРБ. Малко по-късно обаче премиерът и лидер на ГЕРБ каза да не се прекалява с тази независимост. Как тълкувате изказването му?

По много категоричен начин, по който той го обясни – че в демокрацията в крайна сметка вие имате партии. Там където партиите са забранени и изборите са. И гражданите гласуват за партии. Партиите носят отговорността, както Борисов каза – ако Плевнелиев и Попова спечелят, това е тяхна победа, но ако изгубят аз нося рисковете на тази загуба.

Между другото в тезите на госпожа Кунева, това което мен не ме грабна отвътре е, че не може гражданското общество да бъде монополизирано, то е навсякъде. Но аз искам да кажа, че има милиони граждани, които подкрепят партиите.

Моята заявка за президентството е категорична – аз ще бъда партньор, не подизпълнител. Ще бъда партньор на всички министър-председатели на България, защото мандатът на президентът ще бъде над едно правителство.

По време на дебата между първите трима преди изборите казахте, че сте отказал на Борисов съвсем скоро. За какво му отказахте?

Много пъти съм казвал “не” на Борисов. Ивайло Калфин толкова се оплете да ми прехвърля на мен манипулациите за собственото си битие, но аз достойно останах на страни. Послушният е Калфин, не съм аз. От 10 години той не е казвал нищо срещу Първанов. Той иска да е президент и обединител, аз питам – ще бъде ли той обединител като Първанов, който в средата на мандата си стартира собствено движение “АБВ”. Разбира се, Калфин послушно беше отново до него. Ясно е кой е послушният. Ясно е кой е статуквото.

Борисов не си пада по слаби хора, пред него трябва да защитавате тезите си. А и аз съм от един край на България, където смятам, че всеки един от нас малко е войвода. 

Последното “не” беше в един разговор по отношение на Бюджета за 2012 година, където въпреки че вече не съм министър си казах мнението, че енергийната ефективност е най-важната според мен антикризисна мярка. Тя може създаде десетки хиляди работни места. Инвестициите в енергийна ефективност е малко като в магистралите – инвестирате едно, получавате две и половина. Това едно, да кажем, ви струва 20 евро цента, получавате 2.5 евро възвращаемост.

Цялата ви кампания се крепеше на това, че вие сте честен. Кога бяхте честен, когато в началото на годината казахте “не искам да бъда президент и слава Богу, че има демокрация” или тогава, когато застанахте до премиера на 4 септември и той каза, че час по-рано ви е известил, че вие ще бъдете номинацията на ГЕРБ?

Аз разбрах, че ще бъда номиниран за президент много по-рано, не един час преди пресконференцията на 4 септември. Ние бяхме достатъчно честни към гражданите,  като им казахме това и то в немалко интервюта за онзи прословут разговор, който имахме с премиера. Темата на нашия разговор беше, че искаме да разширим постигнатото.

Като министър на регионалното развитие аз не полагах асфалт, а изграждах институциите. Доказах с действията си, че мога да бъда държавник. Това ме мотивира да бъда и следващият прагматичен президент.

На пресконференцията в изборната нощ премиерът каза “Ако не бях аз кой щеше да знае Плевнелиев?”. Вие благодарен ли сте му, че заради него “ви знаят”?

Борисов каза нещо важно, което отново беше свързано с тезата му за партиите, защото демокрацията се крепи на партиите, а гражданите ги подкрепят заради каузите им. Борисов каза партията подкрепи министър Плевнелиев и през 2009 година да стане член на правителството, партията подкрепя и Росен Плевнелиев да бъде следващият президент на България. Това бяха неговите думи и те са много лесно разбираеми.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

119 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. Анонимен
  #119

  Редакция на Медиапул: Докога ще държите на страницата си глупостите на Плювню! Аре стига вече!

 2. Анонимен
  #118

  "Не само аз, но и външните наблюдатели констатираха, че тези избори се проведоха прозрачно " г-н Плевнелиев е абсолютно прав що се отнася до хартията на бюлетините.

 3. Анонимен
  #117

  ДЕМОКРАЦИЯТА НЕ СЕ "КРЕПИ НА ПАРТИИТЕ", Г-Н БЪДЕЩ ПРЕЗИДЕНТ, ПОНЕ НЕ ТАКИВА КАТО ГЕРБ, ДПС, БСП,СДС, ДСБ, АТАКА, РЗС И ДРУГИТЕ! МОЯТ ПРЕЗИДЕНТ Е ИЗБРАНИЯТ, ЗАЩОТО ТОЙ ЩЕ НОСИ ОТГОВОРНОСТИТЕ В ТЕЗИ ТРУДНИ ВРЕМЕНА, НЕЗАВИСИМО ДАЛИ СЪМ ГЛАСУВАЛ ИЛИ НЕ. НЯМА ПАРТИЕН ПРЕЗИДЕНТ, ЗАПОМНЕТЕ ТОВА! АКО СМЯТАТЕ ДА БЪДЕТЕ КРЕАТУРА НА ТАЗИ НЕОКОМУНИСТИЧЕСКА ФОРМАЦИЯ(ГЕРБ), ПО ДОБРЕ СИ ОСТАНЕТЕ ПРИ БИЗНЕСА И СЕМЕЙСТВОТО! ПОМИСЛЕТЕ, ИМАТЕ ОЩЕ ВРЕМЕ!

 4. Анонимен
  #116

  Точно външните наблюдатели,Плевнелиев,констатираха,че изборите са преминали нечестно,с огромни нарушения,но на вас герберите ви е много по-изгодно да твърдите обратното!

 5. Десен
  #115

  Значи според Плевналиев ГЕРБ = Борисов. Да си го спомни следвщаия път като говори за лидерските партии

 6. Анонимен
  #114

  EEEEEehhhh!Iska im se na komunjagite tezi izbori da sa oporocheni i "manipulirani"..kakto te kazvat ...samo che ne stana! Te .komunisite poneze vizdat che gubjat ,vlastta za tjah e edinstvenata vuzmoznost da se dokpat do oblagi..govorjat che izborite ne bili chestni.Osven tova ,metodite deto gi prilagat te ,gi pripisvat na drugite.Tazi tjahna strategija ne sraboti i jasno e zashto zagubiha izborite.

 7. Анонимен
  #113

  Ще бъдеш каквото ти нареди Бойко.

 8. Анонимен
  #112

  Генерале Пиночет, приятно съм изненадан от трезвия анализ на политическите процеси в далечна за тебе България. Радвам се, че макар и с очевидно десни убеждения виждаш необходимостта от една автентична лява партия. Не съм съгласен с теб обаче по следния въпрос - БСП не е марксистка партия. Не само защото беше принудена от западната социалдемокрация да се откаже от марксизма, а и защото е партия на олигарси. В България сега има две силни партии на олигархията - ГЕРБ и БСП. Едната играе ролята на дясна, другата на лява. Гражданско общество няма. Положението обаче е по-добро отколкото в освободена Либия, така, че нека бъдем оптимисти.

 9. Анонимен
  #111

  Gen. Augusto Pinochet: Комуняги, днес трябва да си приемете загубата като мъже. Всеки един от вас трябва да си каже молитвата и да моли за прошка преди да му сложат главата на дръвника. Вие сте най- назадничевата част от българското общество, не желаете да се интегрирате в съвремената западна култура и общество и сте се поставили в ролята на спирачка за развитието на страната ни. Вашето стереотипно мислене и провинициалност е сходно с тясногръдото мислене на част от българското чорбаджийство по

 10. Анонимен
  #110

  А май избора ще е ...... калфин...... или чехльо

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.