Според Шимон Перес България е една от най-уважаваните страни в Европа

Плевнелиев в Израел: Няма да се успокоим докато не намерим виновните за атентата в Бургас

Цветанов сигурен в успешното разследване на атаката, но засега няма информация

Плевнелиев в Израел:  Няма да се успокоим докато не намерим виновните за атентата в Бургас

"Българските институции работят ефективно, денонощно и няма да се успокоим докато не намерим виновните за атентата в Бургас и тези, които стоят зад тях, и ги изправим пред съда", заяви президентът Росен Плевнелиев по време на визитата си в Израел.

Държавният глава се срещна в понеделник с президента Шимон Перес и председателят на Кнесета Реувен Ривлин.

Шимон Перес благодари от своя страна на България за действията ѝ при атентата край Бургас, посочвайки, че "много уважава това, което българският президент, правителство и сили за сигурност са направили да се погрижат за този случай, както трябва".

"Това го дължим на българския народ, който очаква от институциите в България да намерят извършителите на тази жестока атака, дължим го и на демократичното световно семейство" каза още Плевнелиев, цитиран от БТА.

Председателят на Кнесета Реувен Ривлин посочи, че всички израелски граждани, които пострадаха в атентата, са изразили своето уважение към отношението на българското правителство и народ към трагедията.

Българските власти все още не са обявили резултати от разследването. София на този етап официално не споделя версията на Израел, подкрепяна от САЩ и Великобритания, че зад атаката, при която загинаха петима израелски туристи, един българин и самият атентатор, стоят Иран и Хизбула.

България е една от най-уважаваните страни в Европа

Според Перес посещението на българския президент символизира голямото приятелство между България и Израел и голяма промяна в световния ред, защото сега България е "една от най-уважаваните страни в Европа, възприема се сериозно, с надежда" и може да се види как тя се променя и нещата се подобряват.

"България е много скъпа за Израел. Вашето посещение ме разчуства силно по две причини. В България бяха спасени хиляди евреи преди 70 години и никой няма да забрави това. Развълнуван съм и защото България е страна на гостоприемство и на честни хора. Ние го знаем, защото имаме голяма емиграция в България. И при последния случай - при терористичния атентат в Бургас, България застана зад нас", каза Шимон Перес.

Председателят на Кнесета пък благодари на президента Плевнелиев и на външния министър Николай Младенов, който е в делегацията, за позицията им в подкрепа на Израел в международните институции по израелско-палестинските отношения.

Близкият изток и Балканите

Перес коментира още, че "положението в Близкия изток изглежда невъзможно" и направи паралел с историята на Балканите.

"Това, което се случва в Сирия, кръвта, която се пролива, диктаторът унищожава своите деца, Иран - не толкова самите иранци, те са добър народ, но техните аятоласи с тази лудост да завладеят Близкия Изток, да имат ядрено оръжие, да завладеят всичко и много хора са отчаяни. Гледа се на Близкия изток като на политически проблем, а не като на нова надежда. Като ви гледам, си мисля - след като се случи в България и на Балканите, не трябва да се отчайваме. С цялата мъдрост и с целия скептицизъм, не е загубена надеждата", каза още президентът на Израел.

Перес се включва в честванията по случай спасяването на българските евреи

Президентът Росен Плевнелиев покани от своя страна Перес да посети България за честването на 70 годишнината от спасяването на близо 50 хиляди български евреи.

"Позволете ми да споделя с вас нашата голяма надежда и желание да бъдете наш много специален гост на 10 март 2013 година, когато ние ще честваме 70 годишнината от спасяването на всички 48 398 евреи с българско гражданство от лагерите на смъртта. Това ще бъде и повод да отдадем почит на всички онези, чиито живот бе погубен през годините на холокоста. За нас ще бъде чест, уважаеми г-н президент, вие да бъдете наш гост в София в този специален момент и да споделите с нас вълнението и честванията от едно изключително постижение на един народ", каза Плевнелиев.

Цветанов убеден: разследването на атентата ще е успешно

В същото време три месеца след атентата на летище "Сарафово" вътрешният министър Цветан Цветанов каза, че "няма информация, която да може да сподели". Въпреки това обаче той е "убеден, че това разследване ще приключи успешно".

Според него разплитането на терористичен акт, който е подготвен извън пределите на страната от чужденци, е много трудно и трябва време. Той отново каза, че продължава обмена на информация с чужди служби, уточнявайки за пореден път водещата позиция на България в разследването.

До момента МВР е разпространило само фотороботите на двама души, които се предполага, че са свързани с атентатите, но все още не са идентифицирани.

Президентът Росен Плевнелиев лично се ангажира до 15 септември да има публичен отчет как върви разследването, но това не се случи.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Колко време давате на новия парламент?