Пловдивският владика Николай поиска да бъдат преразгледани епархийските избори

Митрополит Николай, Сн: БГНЕС

Пловдивският митрополит Николай е поискал да бъдат преразгледани документите от изборите на делегати на патриаршеския събор, който ще определи новия наместник-председател (патриарх) на Българската православна църква, съобщи във вторник митрополит Йосиф, който е говорител на Светия синод по организацията на предстоящия на 24-и февруари Патриаршески избирателен събор.

Във вторник се заседание на т. нар. намален състав на синода, който е утвърдил 142-делегати на събора.

Американският и австралийски митрополит Йосиф твърди, че по време на заседанието на синода Пловдивският митрополит е изразил мнение, че има пропуски и канонични нарушения в преписката от Софийската епархия.

Изборите в Софийската епархия, ръководена от временния Софийски митрополит Кирил, който е и временен наместник-председател на БПЦ, бяха подложени на силни критики и атакувани пред Светия синод от епархийски свещеници, които обявиха, че списъкът на делегатите за патриаршеския събор от епархията е бил спуснат от Кирил. На предишно заседание намаленият състав на Светия синод одобри избора и отхвърли жалбата на архирейския наместник от Самоков отец Петър с мотива, че макар да е епархийски избирател и архиерейски наместник, той доброволно не е участвал в избора. А отец Петър участва в първото и второто провалено изборно заседание в епархията и отказа да отиде на третото.

Йосиф добави, че това означава да се разгледа изборът на десетимата делегати от Софийската епархия - шестима клирици и четирима миряни, както и по един монах и по една монахиня от епархията или общо на 12 делегати от епархията.

В сряда синодът ще приеме искането на Пловдивския митрополит за касиране на изборите в Софийската епархия.

Йосиф и наместник-председателят на Светия синод Варненският и Великопреславски митрополит Кирил са били против преразглеждането на вота от Софийската епархия.

Както е известно, отношенията между владиците Николай и Кирил са силно изострени, особено откакто Кирил бе избран за временен наместник-председател на БПЦ след смъртта на патриарх Максим, пост, към който се стремеше Николай.

Оттогава се обособиха два ясни лагера в синода - мнозинството от владиците - около Кирил и малцинството - около Николай. А не са тайна амбициите на Кирил да бъди избран за патриарх. Самият Николай не отговаря на църковния устав за наместник-председател, защото е млад.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?