Плугчиева се похвали с напредък по Дунав мост II

България вече навакса изоставането си при усвояването на средствата отпуснати на страната ни по програма ИСПА и е договорила 83% от тях, похвалиха се от пресофиса на вицепремиера Меглена Плучгиева.

По програмата се отпускат 1.55 млрд. евро, а сключените договори са за 1.359 млрд. евро. 39% от тях са разплатени. Програмата приключва в края на 2010 г. и ако до тогава има неусовени средства, те ще бъдат изгубени.

Изграждането на Дунав мост II се финансира със 70 млн. евро по ИСПА. Според съобщението от офиса на Плугчиева, имаме съществен напредък по проекта.

Всъщност от началото на проекта преди няколко години до сега е изградена производствена база за нуждите на строителя – испанската "FCC", положени са основите на един устой и два стълба в неплавателната част на реката и се тестват елементи за част от конструкцията на моста. Работата по моста е затруднена и от неразбориите с румънците, които отговарят за половината от съоръжението и са дори по назад и от нас.

Строежа на Дунав мост Видин-Калафат се ръководи от транспортното министерство. То се разпорежда с общо 911 млн. евро по ИСПА, от които са договорени 790 млн. евро. Някои от транспортните проекти вече са приключени. Сред тях са "Реконструкция, модернизация и разширение на Летище София" и "Транзитни пътища 3 - Лотове 3, 4, 8 и 9".

"Отличник" по изпълнението на програма ИСПА е Министерство на регионалното развитие и благоустройството, за което са предвидени 132.7 млн. евро, а то е договорило проекти за 135 млн. евро. Разликата ще се доплати от бюджета. Проектите по ИСПА, управлявани от ведомството, са за изграждане на пречиствателни станции и интегрирани водни проекти за населени места из цялата страна.

Министерството на околната среда и водите изпълнява 21 финансови меморандума по ИСПА на обща стойност 508 мил. евро. До момента са сключени договори за 435 млн. евро,като от тях са разплатени 146 млн. евро. Ведомстовото обещава да оползотвори и спестените пари по меморандумите.

Споделяне

Още от Бизнес