По премиерско нареждане МВР и армията под тревога на границата заради бежанците

Повечето камери по границата с Турция не работят

По премиерско нареждане МВР и армията под тревога на границата заради бежанците

По нареждане на премиера Бойко Борисов под тревога са вдигнати полицаи и военни заради кризата с бежанците на гръцко-македонската граница. Министерствата на отбраната и на вътрешните работи провеждат съвместно учение по границата с двете страни, но не и на границата с Турция, откъдето основно влизат мигранти. "Празниците са добро време за такива мероприятия", казва Борисов, цитиран в стенограмата от правителственото заседание.

Всеки бежанец, който мине нелегално българската граница, ще бъде връщан в съответната държава, нарежда той.

По-късно при президента Росен Плевнелиев е проведена работна среща с пълния състав на Националния оперативен щаб по миграционната криза, съобщиха от "Дондуков" 2.

За участието на Българската армия в превенцията на нелегалното преминаване на държавната граница вече са уведомени съседните страни и партньорите от НАТО, се казва в съобщението.

Целта на учението, в което не е ясно колко полицаи и военни участват, е да се види как действат двете ведомства и да се гарантира сигурността на населението в пограничните райони. Има вече и ясни планове за реакция и координация между институциите при различни ситуации, съобщиха от президентството.

Повечето камери по границата с Турция не работят

Междувременно МВР призна, че въпреки от изразходваните над 78 млн. лв. за изграждане на видеонаблюдение на границата с Турция, такова все още липсва. Това улеснява нелегални мигранти да преминават безпроблемно през браздата в участъците, които не са покрити от граничните полицаи.

"Повече от две години участъкът от ГКПП "Капитан Андреево" до ГКПП "Лесово" е неработещ. Работят само стационарните постове, но не и периферните сигнално-охранителни системи. Това е сериозен проблем за нас", заяви Стоян Иванов, зам.-директор на Главна дирекция "Гранична полиция", по време на блицконтрола в парламентарната вътрешна комисия.

Системата за видеонаблюдение не е работила заради липса на средства и прекалено високи сметки за ток заради ползването на т.нар. реакитвна енергия.

"Това за съжаление не беше по силите на граничната полиция. По тази причина започнахме периодично да включваме и изключваме отделни участъци, за да може все пак да я ползваме в рамките на нашите възможности", каза още Стоян Иванов.

Сключен е договор с фирма, която ще монтира компенсиращи устройства за електрическата енергия и така според Иванов до месец ще може да се използва цялата система. Но дори и тогава ще работят основно стационарните постове и отделни части от периферно сигнално-охранителната система.

Днес-утре е хубаво да направите съвместно учение долу по границите

Напрежението в района на гръцкия пункт Идомени на границата с Македония в последните дни силно се изостри, там вече са струпани около 10 000 мигранти, блокирани заради почти пълното затваряне на "балканския маршрут" на север към Германия. Същевременно хиляди мигранти продължават да пристигат до континентална Гърция всекидневно с фериботи от островите и страната е на ръба на хуманитарната криза.

"С министъра на вътрешните работи, на отбраната, планирайте и, според мен, днес-утре е хубаво да направите съвместно учение долу по границите с Гърция и Република Македония. Във вътрешността се подготвят, но при тези събития, които наблюдавам долу… Както се казва, докато излезе стенограмата, може да обявите… Едно време бяха "Места", "Тунджа", не знам сега как сте ги кръстили ученията…", казва Борисов, цитиран в стенограмата от заседанието на кабинета.

Военният министър Николай Ненчев му отговаря, че вече е планирано такова учение.
"Щом е планирано, вдигнете ги по тревога, хем да ги видите как действат в такива условия, хем да видите как ще се стиковат с граничарите, как – вие двамата. Използвайте тези почивни дни, защото за бежанците не са почивни дните", нарежда Борисов.

"Ако влязат, докато ги върнем, да имаме готовност да ги държим на едно място"

Той посочва, че "населението, особено надолу по Петрич, по Сандански вече е настръхнало".

Премиерът съветва министрите да разговарят с кметовете и с областния управител, да се съберат всички и да проверят като структури и единици как действат.

Борисов нарежда всички бежанци, които влязат нелегално у нас, извън контролните пропускателни пунктове да бъдат връщани. Тази позиция на България била заявена и пред Европейската комисия.

"Ако влязат, докато ги върнем, да имаме готовност да ги държим на едно място, да не се разпръснат. Но, днес-утре използвайте времето и го направете! Защото виждате, те си ходят вече с фотографи, с телевизии, с адвокати, с неправителствени организации и в един момент ще излязат виновни държавите, които се опитват да си запазят териториите от нарушението на закона. Ние не трябва да сме в това положение", казва Борисов пред министрите.

Не съм и за политиката на Орбан, но народът иска да е сигурен

"Разбира се, не съм и за политиката, която води Орбан – да затваря самостоятелно всички граници, независимо, че сме в прекрасни отношения. Но народът иска да е сигурен, че сме направили всичко по тази тема и сме там. Така че, след като свършим, останете, използвайте тримата времето и го координирайте, планирайте. Празниците са добро време за такива мероприятия. Така че – действайте!", добавя премиерът.
По думите му, целта на мероприятието е "максимално да успокоим хората, но в същото време да сме ние самите уверени, че силите и средствата са ни в готовност и хората да усетят и сигурност".

Той нарежда и на финансовия министър Владислав Горанов да бъде в готовност по "тези теми" и да помага при необходимост.

По време на проведената по-късно в сряда работна среща президентът Росен Плевнелиев е бил категоричен, че ефективната защита на държавната граница не е в противоречие със спазването на човешките права. Трябва да се прави разлика между бягащите от войни и тези, които просто търсят по-добри икономически перспективи.
Държавният глава призова институциите да бъдат безкомпромисни към трафикантите на хора.

На този етап КСНС не се предвижда, но при рязка промяна на ситуацията това може да се промени.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Докъде е проникнала руската шпионска и пропагандна мрежа в България?