Подслушването излиза от МВР и става агенция към Министерския съвет

Депутатите ще избират шефа на СДОТО по предложение на премиера

Подслушването излиза от МВР и става агенция към Министерския съвет

Службата за подслушване и следене СДОТО излиза от МВР и се обособява в агенция към Министерския съвет, научи Mediapool от свои източници в парламента. Идеята бе потвърдена в петък от временния председател на правната комисия и зам.-шеф на Народното събрание Христо Бисеров и от вътрешния министър Цветлин Йовчев.

"Подслушването няма да бъде в МВР. Това е следващата стъпка, която трябва да очаквате. Политическата воля ще бъде реализирана. България няма да се командва от силови структури. Парламентът ще каже кой да е министър, шеф на ДАНС, на службите, на СДОТО”, каза в петък Бисеров при обсъждането на законопроекта за отделянето на ГДБОП от МВР.

Цветлин Йовчев коментира пред репортери, че одобрява идеята.

По неофициална информация се обмисля в Закона за СРС да бъде записано, че Специализирана дирекция "Оперативно-технически операции" (СДОТО) се отделя като агенция към Министерския съвет. Шефът ѝ ще се избира от Народното събрание по предложение на премиера.

"Има възможност подслушването да отиде на подчинение на правосъдния министър, но е добре да не смесваме все пак ресорите, за да не поощряваме изпълнения тип "Цветанов“ - единият министър да се изказва по другите сектори, въпреки че са свързани“, обясниха депутати.

Планира се агенцията да е сравнително малка и най-важното – да бъде под контрол. Най-вероятно ще се направи Бюро за контрол над СРС-та, каквото бе избрано в края на мандата на правителството "Станишев", но веднага след това закрито от ГЕРБ. Освен това в Народното събрание ще има комисия, която да контролира всички служби и да изисква всякакъв вид справки от тях. "Дори бюрото за контрол над СРС ще бъде избрано от парламента, така че парламентът ще може да упражнява контрол и върху него. Така няма да има възможности за злоупотреба, тъй като комисията за контрол над службите ще е на паритетен принцип“, обясниха депутати от БСП и ДПС.

Изваждането на СДОТО от МВР е една от първите обмисляни реформи в сектора за сигурност, наред изваждането на ГДБОП от МВР.

В близките месеци се очаква от вътрешното министерство вероятно да бъде извадена и Охранителна полиция. След като приключат с реформите в МВР-сектора, управляващите имат амбиция да се заемат с наложителната съдебна реформа, въпреки че по тази тема БСП и ДПС нямат разбирателство все още и е възможно да оставят съдебната система, такава каквато е.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Къде му е мястото на Бойко Борисов?