Полицаите излизат на нов национален протест в неделя

Протестът може да остане и символичен заради епидемичната обстановка

Снимка: Архив

Полицаите излизат на нов национален протест в неделя, 29 ноември, от 13 ч., в пространството между Народното събрание и Националната художествена галерия, обяви Синдикалната федерация на служителите в МВР. Предишната голяма акция беше на 8 ноември, но оттогава досега протестните действия не дават особен резултат. 

Причината за недоволството е, че депутатите, които във вторник започнаха обсъждането на второ четене на Бюджет 2021, не възнамеряват да увеличат заплатите в МВР с 30%, както настояват протестиращите, а само с 15%.

Това ще е пореден протест на полицаите, които са недоволни, че за разлика от другите структури в държавата, които са на първа линия в борбата с Covid-19, те няма да получат 30% увеличение на заплатите.

Заради епидемичната обстановка синдикалната федерация призова служителите на МВР "да ограничат до минимум" физическото си присъствие на протеста, но също така да подкрепят протеста по места, както по време на големия протест от 8 ноември. Те могат да включат за не повече от минута светлинната и звукова сигнализация на служебните си автомобили в събота и неделя, 28 и 29 ноември.

Заради епидемията обаче протестът може и да остане символичен.

"В случай, че противоепидемичните мерки, наложени от правителството, включат забрана на събранията на открито, протестът да се проведе без физическо участие на членове и симпатизанти на федерацията, като на мястото му в определеното време бъдат поставени материали, символизиращи протестните действия на СФСМВР", посочиха от федерацията.         

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?