Полицейски синдикат иска оставката на социалния министързаради възрастта за пенсиониране

В декларация Управителният съвет на Синдикалната федерация на служителите в МВР (СФСМВР) настоя в неделя за оставката на министъра на труда и социалната политика Йордан Христосков. Повод за искането е "разпространената от медиите информация за обсъждани и подготвяни от служебното правителство мерки за ограничаване на социални права на заетите в сектор "Сигурност". Става дума за идеята за въвеждане на минимална изисквана възраст за пенсиониране на служущите в БВР и армията.

В декларацията се заявява, че обсъжданията на темата и вземането на решения по нея са се състояли не само без участието на професионалните организации на служителите в сектора, но и без те да бъдат информирани.

От синдиката заявяват, че ще се противопоставят на всякакви опити да бъдат ограничени социалните права на негови членове. Те се ангажират при липса на бърза и адекватна реакция да преминат в протестна готовност.

По повод идеята военните и полицаите да се пенсионират при навършване на определена възраст, обсъждана от служебното правителство, премиерът Георги Близнашки каза в неделя, че кабинетът нищо не въвежда в момента. Това са препоръки, които отдавна се отправят към България, и при размяната на мнения в Министерския съвет стигнахме до заключението, че е време да се съобразим с тях, коментира Близнашки.

Той подчерта, че това са препоръки, които трябва да бъдат въведени в нашето законодателство вероятно през следващата година.

Споделяне

Още по темата

Още от България