Половината дарени турски ваксини може да се ползват само за бежанците

Накърнени са икономически интереси и се всява паника сред хората, смята министър Петър Москов

Половината дарени турски ваксини може да се ползват само за бежанците

Половината от ваксините, които преди три месеца получихме като дарение от Турция, не могат да бъдат използвани за ваксинация на българските деца, тъй като не са разрешени за ползване  у нас и в ЕС. Те се държат на склад от здравното министерство и могат да се ползват при голяма бежанска вълна и спешна нужда от имунизация.

Заради проваления търг за ваксини през лятото, здравното министерство договори да получим като дарение от Турция 100 000 ваксини срещу тетанус, дифтерия, коклюш и хепатит, а в замяна да предоставим БЦЖ ваксини. Заедно с петвалентните ваксини срещу въпросните заболявания сме получили от Турция и 100 000 опаковки ваксина срещу хепатит B Euforvac-Hib, която е одобрена от Световната здравна организация, но неразрешена в ЕС заради високо съдържание на стабилизатора тиомерсал и заради това, че компонентът срещу колклюш се разминава с изискванията.

“В България няма официално разрешително за поддържане на тази ваксина и на тази база нито е част, нито може да бъде част от задължителния имунизационен календар на страната“, заяви здравният министър Петър Москов в сряда.

Той обясни, че ваксините могат да влязат в употреба след изричното разрешение на Изпълнителната агенция по лекарствата в кризисна ситуация вследствие на голям мигрантски натиск.

Ваксината има срок на годност през следващите три години.

По повод появилите се публикации, че сме внесли от Турция неразрешени опасни ваксини с живак, Москов заяви, че има засегнати икономически интереси от това, че правителството е успяло да реши проблема с ваксините и затова се използват подобни подходи за всяване на паника сред хората.

Той съобщи, че е изпратил писмо до асоциацията на фармацевтичната индустрия, за да сезира тяхната етична комисия за проблема. По думите му такива негативни медийни кампании не могат да бъдат част от която и да е етична норма на производителите на ваксини или други лекарства.

“Не може поради накърнени икономически интереси, да се всява паника в населението. Това е против етичния кодекс на всяка една фармацевтична компания”, коментира Москов.

Той многократно упреква фармацевтичните фирми, че извиват ръцете на държавата и се усъмни в обяснението, че последните търгове за ваксини у нас се провалят по производствени причини.

Все още не е ясно по какъв начин ще бъдат осигурени необходимите ваксини за следващата година.

Заради недостига на ваксини в страната задължителните имунизации се поставят приоритетното на бебетата и затова ваксинирането на шестгодишните деца се бави.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?