Посланикът ни в Бразилия разбрал за Боевски от БНТ

Висшият състав на Външно министерство няма нагласа за работа в полза на България, твърди Чавдар Николов

Посланик Чавдар Николов с президента на Бразилия Дилма Русев.

Отзованият от Бразилия посланик Чавдар Николов, посочен от правителството като единствен виновник за неадекватната реакция на българските власти по казуса "Боевски", обяви, че не е имал предварителна информация за освобождаването на бившият щангист, осъден в Бразилия за трафик на 9 кг кокаин, и заяви, че атаката срещу него е била планирана по-рано.

 

Николов коментира във вторник пред БНТ, че освобождаването на Гълъбин Боевски преди изтичането на поне 2/3 от присъдата му е без прецедент. Той обвини държавата, че въпреки предложенията му, не е направила нищо, за да има спогодби с Бразилия в правната област.

 

Посланикът, който по-рано съобщи, че смята да съди МВнР заради отзоваването си, не приема заповедта на външния министър Кристиан Вигенин и според него липсват доказателства, че посолството в Бразилия е задържало информация или не е информирало министерството.

 

"Всички обвинения се базират на косвени положения, в нормален съд лесно може да бъде доказано", заяви Николов.

 

Той повтори, че посолството не е знаело, че Боевски ще бъде експулсиран от Бразилия за три часа и половина, тъй като подобна процедура отнема поне шест месеца. Посланикът няма обяснение какво се е случило.

 

"При всичките тези изслушвания, които бяха извършени по време на моя повече от 10-дневен престой в България, останах с впечатлението, че хората, които ме слушаха, имаха нещо в ушите и не чуваха това, което им казвам", разказа Николов за обясненията, които е давал пред ръководството на МВнР.

Досега Външно министерство няма никаква реакция на изявленията на посланика.

 

Завръщането на Боевски две години, след като бе заловен с куфар пълен с кокаин на летището в Сао Пауло, изненада цялата държава, начело с главния прокурор Сотир Цацаров, както и министрите на правосъдието, вътрешните и външните работи - Зинаида Златанова, Цветлин Йовчев и Кристиан Вигенин, които изпаднаха в тотален конфуз, след като на 23 октомври вечерта БНТ излъчи кадри от пристигането на бившия щангист в София.

 

Българската прокуратурата не намери за нужно да образува разследване срещу него във връзка с присъдата му за наркотрафик в Бразилия

 

Посолството в Бразилия също разбрало от телевизията

 

Чавдар Николов обясни, че също не е имал предварителна информация.

 

"Ние разбрахме от вас, от БНТ, т.е. получихме обаждане в момента, в който ние бяхме готови да информираме министерството за евентуално екстрадиране на г-н Гълъбин Боевски, тъй като получихме по имейла съобщение от заместника на затвора, в който той се е намирал, че той е бил изведен от затвора с цел екстрадиране. Нормалната процедура в такива случаи - поне в други такива случаи, в които сме наблюдавали и сме имали информация, е до 6 месеца, а той е бил изведен от страната за 3 часа и половина. Как да разберем тая работа, да стоим пред затвора, пред полицейския участък или на летището, където има най-малкото 100 00 души?, запита Чавдар Николов.

 

На въпрос дали чувства някаква вина, че всички български институции бяха тотално изненадани, Николов запита, че "даже и да е имало конкретна информация за идването на Гълъбин Боевски в България какво биха направили всички институции... ".

 

"Какво е конкретно задължението на всички тези институции в случай, че се пренебрегва основното предложение, което посолството е отправило още миналата година? Да се започнат преговори за сключване на няколко спогодби в правната област, която да регулира всички тези моменти, касаещи огромна група българи, намиращи се не само в бразилски затвори, но и в почти всички затвори на Латинска Америка. Ние сме изпратили 3 договора на Бразилия с 2 страни членки на ЕС - Португалия и Полша, точно по тези въпроси... Те са имали и конкретната информация какво другите страни са включили и колко му е да се направи един български проект на подобно споразумение", посочи още Чавдар Николов.

 

Той допълни, че в това отношение е водещо Министерство на правосъдието.

 

Няма друг подобен случай и още неизвестни

 

Дипломатът коментира още, че нормално повечето от затворниците си тръгват след изпълнение на поне 2/3 от присъдите.

 

"Което при Боевски не е така. Няма друг подобен случай. Т.е. те са искали по максимално бързо процедура да го изведат лицето и да го ескпулсират", каза посланикът.

 

Той каза още, че повечето българи в бразилски затвори са изпаднали в беда, социално слаби, с разклатено здраве, с финансови проблеми и са били принудени да извършат едно престъпление от истинските престъпници.

 

"Как Гълъбин Боевски, осъден на немалко години затвор, с потвърдена на Апелативен съд присъда, как той излиза на свобода и се прибира в България? Има възможност, юридическа, след като присъдата е приключена и има решение на министъра на правосъдието за експулсиране на Гълъбин Боевски, след като си излежи присъдата, или ако друг съд вземе друго решение, има възможност да се постави въпросът пред съдия-изпълнител по наказателни дела. Този съдия при закрити врата определя в каква степен той би могъл да смекчи присъдата - той взима под внимание как затворникът се е държал в затвора, взима под внимание каква част от присъдата той е излежал вече. Нормално това е 2/3 от присъдата. И трето - взима под внимание доколко този гражданин е сътрудничил на местните власти за разкриване на причините за това престъпление", каза Николов.

 

Според него е възможно Боевски да е сътрудничил на властите.

 

"Това е закрит процес. При условие, че господин Боевски и неговата съпруга не са поискали съответното посолство да бъде информирано за всичко, това вече не можем да го контролираме, не можем да разберем за този втори процес, по който всъщност той е бил екстрадиран. В момента имаме един български затворник, който е в Североизточната част на Бразилия. Той вече е на свобода и отправя непрекъснати молби към посолството да му се ускори процедурата по експулсиране. Няма никаква информация кога точно ще стане експулсирането му. Името му е Златко Желев Генев. Той чака движение по експулсирането му, по която Боевски беше за три часа и половина", обясни Николов, който чака указ от президента, за да се прибере в България.

 

Посланикът бе посочен като единствен виновник за липсата на информация в България, въпреки че главният секретар на МВР обяви, че във вътрешното ведомство е имало предварителна информация. Временният паспорт на Боевски е издаден още на 11 октомври по искане на самия Боевски и то е обосновано с необходимостта да притежава документ за самоличност с цел назначаване на работа до края на срока за изтърпяването на наказанието.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?