Отзованият от Бразилия посланиик съди външния министър

Чавдар Николов с контраобвинение - Вигенин вредял на престижа на дипломацията с действията си

Отзованият от Бразилия посланиик съди външния министър

Българският посланик в Бразилия Чавдар Николов, чийто мандат бе прекратен предсрочно тази седмица заради липсата на информация за внезапното завръщане на олимпийския шампион Гълъбин Боевски, съди външния министър Кристиан Вигенин. Това става ясно от отворено писмо до медиите, изпратено от дипломата в нощта срещу събота.

В него Николов отрича заключенията на министъра, с които той аргументира в сряда решението си да го отзове, тъй като "уронил престижа на държавната служба, в частност на дипломатическата служба".

"Не предполагах, че ще се обърна към Вас чрез медиите, но Вие не ми оставихте избор, след като всички аргументи, които аз и посолството предоставихме по случая "Боевски", не само не бяха взети под внимание, но и не им бе дадена публичност. Включително и в прес съобщението на Министерството за Вашето решение да ме отзовете нямаше и дума за моята позиция", пише дипломатът.

Според него отзоваването му се прави с цел да се измести фокуса на общественото внимание от реалния проблем в случая - " защо Боевски и много други български граждани, осъдени за наркотрафик в Бразилия и не само там, се връщат в страната като свободни граждани преди края на присъдите?"

"Гълъбин Боевски се връща предсрочно защото посолството си е свършило работата – да съдейства на защитата на осъдения в рамките на своите компетенции и съгласно указанията на ръководеното от вас министерство в тази насока, като конкретно в този случай те са над 100. На въпроса защо хора, като него се връщат без да бъдат доосъдени или оправдани от нашата съдебна система – това трябва да кажат компетентните институции у нас и да се даде отговор къде е правната база за подобни действия", посочва още дипломатът.

Николов призовава министър Вигенин да обяви какво предприел по повод " нееднократните предложения за сключването на съответните договори, изпратени от посолството в Бразилия още през декември м.г."

"Кога точно пристигат Боевски и други като него, интересува само медиите, за да свършат своята работа. Часът на пристигане не касае институциите – Боевски нито може да бъде арестуван на летището, нито може да бъде посрещнат като медицинска сестра от Либия. Защо не съм съобщил точната дата зависи от наличната към момента информация и за тези мои действия съм дал обяснения, но това едва ли интересува обществото", продължава вече бившият ни посланик в Бразилия.

Николов категорично отрича извода на Вигенин, че е уронил престижа на професията, като дори прехвърля това обвинение обратно към министъра: "Публичното заклеймяване на посланик, който е добре приет в Бразилия както от институциите, така и от българската общност в тази страна, независимо дали е виновен или не, уронва престижа на нашата дипломация".

"Посветил съм на работата си в министерството на външните работи 42 години от своя живот, за което съм удостоен с неговата най-висока награда – "Златен почетен знак" за "висок професионализъм и за утвърждаването на авторитета на българската дипломатическа служба". В името на честта на посолството, което ръководя, съм готов да браня тази репутация с всички законни средства и вече съм предприел съответните съдебни действия", завършва писмото на Чавдар Николов.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво трябва да се направи, за да се ваксинират повече хора?