Посланикът в Бразилия е знаел за Боевски, но не е информирал МВнР

Сн. БГНЕС

Бразилските власти са уведомили българския посланик за предстоящото експулсиране на Гълъбин Боевски, а той от своя страна не е уведомил външно министерство, обяви външният министър Кристиан Вигенин в сряда пред БНТ.

”И за министерството казусът "Боевски" беше мистерия. Ние научихме, че Боевски се завръща от медиите, след като журналистите започнаха да ни звънят”, каза Вигенин. Това каза пред БНТ външният министър Кристиан Вигенин.

Посланикът в Бразилия Чавдар Николов е бил изслушан от ръководството в понеделник, а министърът е получил доклад от изслушването във вторник. Николов ще бъде изправен пред дисциплинарния съвет на министерството, който трябва да реши  какви ще са последствията за дипломата.

”Става въпрос за недобра, да не кажем липсваща комуникация с МВнР по целия казус. Факт е, че в нито един момент МВнР не е било информирано за развитието на случая по адекватен начин. Това, което се е случвало, е останало за сведение и ползване на посланика. Дори да предположим, че е имало неясноти как и в какви срокове Бразилия ще реализира решението за експулсиране, нищо не обяснява факта, че българските служби не са имали информация какво точно се случва. Това няма как да остане без последствия”, каза Вигенин.

Той допълни, че ако случаят беше друг, то бездействието на посолството можеше да остане незабелязано. Министърът каза, че се прави проверка дали има и други случаи на експулсирани български граждани от Бразилия.

Той уточни, че проверката на посолството няма връзка с конкретния случай, защото през лятото е станало ясно, че това посолство има нужда от проверка.

”Когато някой не си свърши работата, е редно да носи последствия, защото се очаква от българските дипломати да вършат адекватна работа, а останалите институции също очакват МВнР да информира, а ние не успяхме да го направим, защото нямахме информацията”, заяви външният министър.

”Ние не сме планирали в нито един момент, че г-н Боевски ще се завръща в България. В отговорностите на посланика ни в Бразилия е било да ни информира. Потвърждавам, че Марин Райков в качеството му на външен министър в служебното правителство не е бил информиран за това също. В доклада на МВнР са констатирани проблемните моменти в действията на Николов, не е редно да коментирам обяснения”, каза Вигенин.

Той посочи, че проверка е показала, че експулсацията на чужди затворници е редовна практика на бразилските власти.

”Ние сме в контакт и с посолството на Бразилия в София, за да изясним тези механизми. Има не малко българи в затворите на Латинска Америка, затова трябва да обърнем особено внимание. Роднините на много българи в чужбина очакват ние да си вършим адекватно работата”, каза още министърът.

Споделяне

Още по темата

Още от България