Посланиците на ЕС: Протестиращите граждани са гарант за бъдещето на демокрацията в България

Сн. Прессекретариат на държавния глава

Протестиращите граждани са гарант за бъдещето на демокрацията в България. Това са заявили посланиците на държавите членки от Европейския съюз и Швейцария у нас по време на среща с президента Румен Радев в резиденция "Бояна", съобщиха от пресцентъра на държавния глава.

По думите им България има пълното право да бъде равноправен член на Европейския съюз, а българските граждани да имат достоен живот в общото европейско семейство.

Като основни предпоставки за увеличаване на чуждестранните инвестиции в българската икономика, дипломатите посочили необходимостта от предвидима за бизнеса среда и ефективно противодействие на корупцията.

Мирните протести в България по-рано бяха подкрепени от американския посланик у нас Херо Мустафа и от Европейската комисия.

Радев от своя страна коментирал, че "натрупаните обществени проблеми изискват нов управленски модел, който да увеличи гражданския контрол върху институциите и отговорността на властта".

"Необходими са промени и в системата на правосъдието, които да укрепят нейната независимост и особено в дейността на прокуратурата, от която се очаква обективност и да гарантира законността. Българските граждани, които протестират днес в цялата страна, изискват прозрачност, отчетност и отговорност в работата на институциите", добавил Радев.

"Правосъдието е имунната система на обществото и когато то е слабо и зависимо, това засяга целия политически, икономически и социален живот в страната", посочил президентът. 

Той е съобщил пред дипломатите, че консултациите за промени в Конституцията, които стартираха по негова инициатива, продължават.

Миналата седмица Радев поиска оставките на правителството и главния прокурор Иван Гешев, а протестите в страната продължават вече седми ден. 

По време на срещата с европейските дипломати Радев изразил амбицията и възможностите на страната ни да привлича много повече инвестиции, да произвежда повече и с по-висока добавена стойност. 

Румен Радев отново посочил необходимостта от ръст на инвестициите в развитието на човешкия капитал у нас, както и за равномерно разпределение на научната и образователната инфраструктура в Европа, като най-ефективна мярка за устойчиво социално и икономическо сближаване.

Президентската институция остава ангажирана с подготовката на България да бъде домакин през 2021 г. на регионалната инициатива "Три морета" за насърчаване на транспортната, енергийната и дигитална свързаност в Източна Европа, посочил Радев.

Държавният глава припомнил, че ротационното председателство на платформата за диалог следва да бъде поето от Черноморска държава, а кандидатурата на България вече е била одобрена от страните-участници.

По време на срещата държавният глава и вицепрезидентът поставили въпроси за бъдещето на Кохезионната политика на ЕС, за формирането на европейския бюджет след Брекзит, за необходимостта прилагането на европейската "Зелена сделка" да не доведе до загуба на конкурентоспособност на икономиките, чиито енергиен микс разчита на използването на въглища, и други теми от европейския дневен ред и на двустранните отношения на България със страните-членки от ЕС и Швейцария.

Споделяне

Още по темата

Още от България