Пращат Филчев посланик, за да го “извадят от дневния ред”

Пращат Филчев посланик, за да го “извадят от дневния ред”

Изпращането на главния прокурор Никола Филчев за посланик в Казахстан го “изважда от дневния ред”. Разследването на неговата дейност не трябва да бъде първото нещо, с което да се заеме новият главен прокурор Борис Велчев, заяви в петък депутатът от Коалиция за България Александър Арабаджиев в предаването “Пресклуб” на БНТ. Засега това е първото обяснение от представител на управляващото мнозинство за посланическото назначение на Филчев.

Също в петък прокуратурата обяви за пръв път публично, че шефът на Върховния касационен съд (ВКС) е “висшият магистрат”, проверяван за корупция по сигнал на МВР и че “изнесеното от МВР е истина”.

В съобщението, публикувано на сайта на Върховната касационна прокуратура, не се посочва точно в какво обвиняват Григоров. Преди два дни членове на Висшия съдебен съвет (ВСС), запознати с материалите, казаха, че данни за престъпление няма, но действията на висшия магистрат накърняват престижа на съдебната власт.

Брус Джаксън: Филчев вредеше на България

“Позицията на нашата организация винаги е била, че г-н Филчев е неподходящ да бъде на този пост. Затова сме доволни от факта, че най-накрая той е сменен”. Това каза президентът на американската неправителствена организация “Проект за демокрации в преход” Брус Джаксън пред Дарик радио.

“Филчев вредеше на България в опитите ѝ да се присъедини към Евросъюза и се превърна в пречка за реформите в правосъдната система и други важни за обществото сфери”, добави Джаксън.

Още

След като в сряда хората на главния прокурор Никола Филчев поискаха с писмо до ВСС отстраняването на Григоров, той от своя страна изпрати до медиите “епикриза” на Филчев от 1986 г., според която той страда от параноя. Документът бе обявен за фалшификат от лекаря, чийто подпис стои под еспикризата.

Шефът на ВКС отговори, че е получил епикризата и други материали за психичното заболяване на Филчев по официален ред, без да уточни какъв. Той обаче обеща да се извини и да си понесе отговорността, ако е сбъркал. В същото време Иван Григоров поиска правосъдният министър Георги Петканов да свика извънредно ВСС другия четвъртък и да се изясни истината за конфликта.

“Изнесеното от МВР за Григоров е истина”

Според версията на прокуратурата, оповестена в петък, сигналът срещу Григоров е постъпили от МВР миналата година. Подписан е от директора на НСБОП, докладван е на тогавашния главен секретар Бойко Борисов и по негово предложение тогавашният министър на вътрешните работи Георги Петканов го е изпратил на Никола Филчев. Той от своя страна възложил проверката на трима прокурори. Получени са още две справки от МВР и проверяващите стигнали до извода, че изнесеното от МВР относно Григоров е истина, добавят от прокуратурата.

Това, което трябва да се направи в такива случаи, е да се уведоми държавното ръководство и да се информира ВСС, което е направил главният прокурор през ноември 2005 г., се посочва в съобщението.

Филчев е предложил на Иван Григоров да се запознае с материалите и да даде обяснение пред ВСС. “Григоров, обиден от това, че прокурори го проверяват, се опитал да ангажира държавните институции, за да потули случая и да не се обсъжда публично този въпрос”, съобщават от прокуратурата, но без да посочват дали компрометиращите материали са били предоставени на ВСС.

Оттам допълват, че тогава Филчев е възложил допълнително да проверят фактите и нарочно внася във ВСС материалите сега, в края на мандата си, за да не участва в обсъждането и решаването на въпроса за Григоров, предоставяйки това на новоизбрания главен прокурор Борис Велчев.

Според Георги Петканов сигналът, подаден по негово време и по който оттогава не е работено, е за ремонта на Съдебната палата. Говорителят на ВСС Александър Воденичаров обаче каза, че има и други материали, свързани с компрометиращи Филчев подслушани телефонни разговори с чуждестранен бизнесмен.

Преди ден Иван Григоров представи друга версия на случилото се, която в общи линии съвпада с тази, споделена от членове на ВСС.

Шефът на ВКС твърди, че още на въпросното заседание през ноември е поискал всички материали по случая да бъдат предоставени на членовете на ВСС с ангажимента да даде пълни обяснения по обвиненията срещу него. ВСС е задължил прокуратурата да предостави на всички членове на съвета сигналите от МВР и резултатите прокурорската проверка.

Григоров твърди, че три месеца Филчев не е изпълнил това решение на ВСС, а вместо това подхвърля информации на медиите.

Все още не е известно дали Георги Петканов ще уважи молбата на Григоров за извънредно заседание на ВСС на 23 февруари – денят, в който официално встъпва в длъжност новият главен прокурор.

Извеждане на Филчев от дневния ред

В същото време се очаква указът на президента Георги Първанов за изпращането на Никола Филчев за посланик в Казахстан. Външният министър Ивайло Калфин вече потвърди, че правителството е взело такова решение по негово предложение, но без да обосновава защо. Калфин призна единствено, че назначението е политическо – нещо, което е самоочевидно.

Намирам тази номинация за положителен ход, заяви в петък депутатът от Коалиция за България и бивш конституционен съдия Александър Арабаджиев в предаването “Пресклуб” на БНТ.

“Не защото скрива, както някои казват, или дава имунитет на досегашния главен прокурор, а защото го извежда от дневния ред”, обясни Арабаджиев в отговор на въпрос дали посланическото назначение на Филчев е оценка на управляващите за дейността на сегашния главен прокурор.

Арабаджиев се съгласи, че силно оспорваната дейност на Филчев и скандалите около него “по някакъв начин ни злепоставят пред приемащата държава”.

Запитан защо е нужно Филчев да бъде “изваден от дневния ред”, депутатът от левицата отговори, че не може разследването на Филчев да бъде нещото, с което да започне да се занимава новият главен прокурор.

“Не мисля, че разследването на Никола Филчев само по себе си ще ни освободи от проблемите, които имаме с организираната престъпност”, каза Арабаджиев и повтори, че разследването на Филчев не бива да се прави тема на деня.

Той отбеляза, че Филчев няма да се ползва с имунитет в България, така че срещу него действително може да започне разследване.

В отговор на въпрос Александър Арабаджиев каза, че и той  като останалите е запознат от 4-5 години с тиражираните неофициално твърдения за психичното заболяване на Филчев.

Подобни твърдения бяха отправяни най-отговорно от приближени до Никола Филчев лица като прокурор Николай Колев, застрелян преди три години, както и от други публични фигури. На това обаче никой от предишната или сегашната власт не обърна внимание.

Няма механизми за третиране на проблема с лудостта на Филчев

По този повод депутатът Арабаджиев призна, че няма създадени механизми за нормално говорене и реакция на подобни проблеми.

Според него сегашните промени в конституцията в частта за съдебната власт са в синхрон с обществените очаквания. Тези промени не могат да бъдат по-радикални и да се стигне до разделяне на прокуратурата и съда или до изваждането на прокуратурата от съдебната власт, заради решението на Конституционния съд, според което това може да бъде гласувано само от Велико Народно събрание.

Александър Арабаджиев вижда две възможности – или самият КС да коригира становището си по този въпрос, или “след няколко години при едно стабилизиране на обстановката, при вече реализирано членство на страната в ЕС”, да се проведат избори за Велико Народно събрание.

Не мога да кажа дали Иван Григоров трябва да подаде оставка зарази извадената фалшива експертиза на Филчев, каза Арабаджиев в отговор на въпрос и допълни, че той самият, ако е на мястото на Григоров, не би говорил такива неща и не би изпаднал в подобна ситуация.

Фалшивата епикриза на главния прокурор Филчев явно е дадена от човек, който е много близо и до Никола Филчев, и до Иван Григоров, смята депутатът от ОДС Йордан Бакалов. Случайни хора нямат печати на Държавна сигурност и човекът, който е изработил експертизата вероятно има нещо общо с ДС, уточни той в интервю за бТВ.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?