Правителството на Либия обяви война на тероризма

Неизвестни отвлякоха либийския заместник-министър на вътрешните работи Бахлюл ас Сейид в квартал Таджура в източната част на столицата Триполи, съобщи ИТАР-ТАСС в четвъртък, позовавайки се на телевизия "Ал Джазира". Похищението е извършено късно снощи, само часове след като заместник-министърът подал оставка от временното правителство. До момента никой не е поел отговорност за отвличането.

Тази нощ либийското правителство съобщи, че обявява война на тероризма, обвинявайки за първи път публично терористични групировки, че стоят зад десетките нападения и убийства на служители на службите за сигурност и западни граждани в източната част на страната, предаде Франс прес.

"В Либия няма място за тероризма, либийците трябва да са готови за това, което налага една такава битка в смисъл на предпазливост, бдителност и жертвоготовност", заяви правителството в комюнике на своя интернет сайт, призовавайки ООН и международната общност за помощ "за изкореняването на тероризма от либийските градове".

Либийските власти не споменават конкретни групировки, но градовете Бенгази, Дерна и Сирт са крепост на екстремистки групировки и главно джихадистката "Ансар Ашария", включена през януари миналата година в черни списък на САЩ на терористичните организации.

Същевременно Съветът за сигурност на ООН прие решение за мерки срещу незаконния износ на суров петрол от Либия. Резолюцията по въпроса бе подкрепена от всичките 15 страни членки на съвета.

Според одобреното решение мерките ще се предприемат не срещу страни, а срещу конкретни кораби, които незаконно изнасят петрол от райони, които не са под контрол на либийското правителство. Мерките предвиждат проверки в открито море на съдове, заподозрени в незаконен износ на нефт от Либия. Освен това страните-членки на ООН могат да дадат указания на екипажа да върне петрола в Либия, а нейните власти на свой ред са длъжни в оперативен порядък да предоставят информация за факти за незаконния износ на суровини за горива.

Асошиейтед прес пък припомня, че преди три дни командоси от военноморските сили на САЩ заловиха край Кипър танкер с либийски петрол, който една от милициите, контролиращи петролните терминали на страната, се опитвала да изнесе без разрешение от централното правителство.

Резолюцията е отговор на обявеното в началото на март решение на източните либийски племена да започнат експорт на петрол извън контрола на централните власти. В документа на ООН се отбелязва, че незаконните доставки на суровини за горива създават заплаха за мира, сигурността и стабилността на Либия.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Какво очаквате да свърши служебното правителство?