Правителството определи норматив от 8 кв. м. за плажно място

Правителството определи норматив от 8 кв. м. за плажно място

Нормативът за едно плажно място става 8 кв. м., а за плажове с площ над 100 хил. кв. м – 12. Това е записано в методиката за определяне размера на минималната наемна цена при отдаване под наем на морските плажове, приета от Министерският съвет в четвъртък. Тя е разработена във връзка с новите закони за концесиите и за устройство на Черноморското крайбрежие.

Базата за изчисляване на първоначалната годишна наемна цена ще се формира от определения брой плажни места и базовия приход за плажно място. Базовият приход за плажно място през 2008 г. е от 150 лв. до 1312 лв. за отделните терени. Той се определя въз основа на базата на определения минимален приход на плажно място и коефициенти, отразяващи природно-климатичните характеристики на морския плаж, местоположението и изградената туристическа инфраструктура.

"Целта е справедливо разпределение на икономическата изгода от отдаването под наем на морския плаж върху наемателя и наемодателя", обясниха от правителствената пресслужба.

Цената, при която ще се сключва договорът за наем за съответния плаж, ще е предложената тарифа от участника в търга, класиран на първо място. За всяка година от срока на договора стойността ще се индексира с отчетената от Националния статистически институт годишна инфлация за годината, предхождаща плащането на наемната цена.

Споделяне

Още от Бизнес

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?