Правителството ще подкрепя Ирина Бокова за генерален секретар на ООН

Премиерът Бойко Борисов увери Ирена Бокова, че кабинетът ще подкрепи кандидатурата й за генерален секретар на ООН

Само половин година след като обяви издигането на кандидатурата на Ирина Бокова за генерален секретар на ООН за "нахалство" премиерът Бойко Борисов смени позицията си.

Това е станало по време на среща в Министерския съвет, на която Борисов уверил генералния секретар на ЮНЕСКО, "че Бокова може да разчита на подкрепа от страна на правителството при кандидатура за поста генерален секретар на ООН", съобщи правителствената информационна служба.

Кабинетът на Пламен Орешарски официално издигна кандидатурата на Бокова за шеф на ООН с мандат от 1 януари 2017 г. до 31 декември 2021 г. през юни, след като вече беше ясно, че ще има предсрочни избори.

Няколко часа по-късно лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, който тогава беше в опозиция, но социологически проучвания сочеха, че ще спечели предсрочния вот, обяви това за "нахалство". Борисов не оспорваше кандидатурата на Бокова, а фактът, че такива важни решения се взимат дни преди предишното правителство да предаде властта.

Според западни издания Бокова е един от фаворитите за следващ генерален секретар на ООН. Смята се, че постът ще бъде зает от кандидат на страна в Източна Европа - единственият регион, чийто представител не е ръководил Организацията на обединените нации от създаването ѝ през 1945 година, както и че ще се даде предимство на представител от нежния пол. От основаването си досега организацията не е била ръководена от жена.

В края на 2014 г. Бокова беше удостоена и със званието почетен гражданин на София, където болшинство имат съветниците от ГЕРБ.

На срещата в Министерски съвет Бокова и Борисов са обсъдили отбелязването на 70-та годишнина от създаването на ЮНЕСКО у нас, както и ползотворното сътрудничество на организацията с България, съобщиха от правителствената пресслужба.

Двамата са разисквали и конкретни проекти като реставрацията на базиликата "Плиска", проучванията на комплекса Перперикон и Националния музеен комплекс. Министерският съвет ще подкрепи финансово и реставрацията и консервацията на крепостта "Трапезица".

Споделяне

Още по темата

Още от България