Предстои телевръзка с петте кандидата за АЕЦ "Белене"

От пандемичните условия в техните страни зависи новият срок за окончателните оферти

Теменужка Петкова, сн. БГНЕС

В рамките на следващите дни ще има телеконферентен разговор с петте кандидата, заявили досега интерес да участват в процедурата за избор на стратегически инвеститор за дострояването на АЕЦ "Белене". Това каза енергийният министър Теменужка Петкова в отговор на парламентарен въпрос в петък относно забавянето на търга заради пандемичната обстановка с коронавируса.

Още в края на март Петкова каза, че заради Covid-19 се отлага за неизвестно време крайният срок за внасяне на обвързващи оферти от потвърдилите интерес претенденти, който беше 31 май 2020 г.

Причината е, че представители на считаните за стратегически инвеститори руската "Росатом", Китайската национална ядрена корпорация и Корейската хидро и атомна корпорация, както и на доставчиците от САЩ "Дженерал Електрик" и френската "Фраматом" трябва да дойдат на място в България, да се запознаят с информация за ядрения проект, която е чувствителна търговска и може да бъде предоставяна в условия на сигурност в т.нар. информационна зала.

Петкова припомни, че с петте кандидата са подписани онлайн споразуменията за конфиденциалност и им е изпратен информационен меморандум, по подробната информация може да се предостави само на място, което заради коронавируса все още не може да стане.

Във видеоконферетната връзка правителството и петте фирми ще се информират един друг за епидемичната обстановка във всяка от страните, която беше засегната от пандемията и има мерки в различна степен.

"Ще запознаем компаниите с пандемичната обстановка в страната, изискванията и те да предоставят информация кога биха могли да дойдат в България и да се запознаят с базата информация и да пристъпят към следващия етап за подготовка на офертите", каза енергийният министър в пленарна зала.

Очаква се тогава да стане ясно кога всяка от компаниите може да изпрати екипи за достъпа до информационната зала за проекта. "Информационната зала е компютри в зала на НЕК, където се съдържа цялата информация – проект, разрешителни от ЕС и други институции, за да подготвят кандидатите своите оферти", обясни Петкова.

"И петте кандидати потвърдиха, че ще подадат обвързващи оферти за ядрения проект и това ни дава увереност че ще успеем да продължим процедурата по поставените параметри и най-добрите условия за България", заяви още тя.

Преди обявяването на търга за дострояване на АЕЦ "Белене" Петкова обяви изискванията на българското правителство към бъдещия инвеститор в ядрения проект. Те бяха да завърши строежа за осем години срещу 9 млрд. евро на базата на сегашния технически проект с участието на български фирми и след това да даде ядрената централа за управление на АЕЦ "Козлодуй". 

След заявяването на интереса на "Росатом", Китайската национална ядрена корпорация и Корейската хидро и атомна корпорация да станат съакционери на държавата в ядрения проект, неведнъж е коментирано, че може да се обединят в международен консорциум, но нищо конкретно не се заявявано от компаниите по въпроса. "Дженерал Електрик" и френската "Фраматом" искат да доставят оборудване за атомната централа, което ще платено с осигурено от тях финансиране. Така реално търсените средства ще са по-малко, но след въвеждане в експлоатация на мощностите тези средства трябва да бъдат върнати от проектната компания, която ще бъде създадена между държавата и бъдещия акционер. 

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес