Предупредителни знаци за британската икономика

Предупредителни знаци за британската икономика

Силният растеж на британската икономика в края на 2016 година, както изглежда, е вдигнал високо летвата в момент, когато започва процедурата за Брекзит, сочат публикувани в петък официални данни, според които потребителите са свили още повече разходите си, предаде Ройтерс.

Спестяванията на домакинствата са достигнали рекорден минимум, след като покупателната способност рязко намаля през последните три месеца на 2016 година.

Друг показател за намаляване на устойчивостта на петата световна икономика след шока от вота на референдума миналия юни са данните за свиване на доминиращия в страната сектор на услугите през януари - за първи път от март миналата година.

Друго проучване сочи засилено безпокойство на потребителите за икономиката, докато в същото време цените на жилищата изненадващо са се понижили.

Миналата година британската икономика опроверга очакванията за рязък спад след референдума за излизане от ЕС. Днес Националната статистическа служба потвърди нарастването на брутния вътрешен продукт (БВП) с 0,7 на сто от октомври до декември , както очакваха икономистите, анкетирани от Ройтерс.

Общо за 2016 година растежът е 1,8 на сто - най-силният сред страните от Г-7, с изключение на Германия.

Бързото покачване на инфлацията обаче, предизвикано отчасти от отслабването на британската лира след вота за Брекзит, се очаква да свие потребителските разходи - основен двигател на икономиката, точно в момента, когато министър-председателката Тереза Мей задейства процедурата по развода.

Реалният разполагаем доход на едно домакинство - измерител на покупателната способност - е намалял с 0,4 на сто през последните три месеца на миналата година - най-бързото тримесечно свиване от близо три години.

И докато потребителските разходи остават солидни, процентът на спестяванията се е понижил до 3,3 на сто - най-ниското равнище от началото на тази статистика през 1963 година, повдигайки въпроса как домакинствата ще продължат да поддържат равнището на разходите си.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес