Преговорите с европосредничество не доведоха до решение за кризата в Македония

Заев и Груевски

Македонските политически лидери не успяха да постигнат окончателно споразумение за разрешаване на политическата криза в страната на маратонски преговори в Брюксел в сряда с посредничеството на ЕС, съобщи Ройтерс.

На 2 юни ЕС договори споразумение за предсрочни парламентарни избори в Македония, но малко подробности станаха известни от тази сделка.

 Политическата безизходица след твърдения за масови злоупотреби на правителството породи опасения за нестабилност в Македония, която бе на ръба на гражданска война през 2001 г., посочва Ройтерс, цитирана от БТА.

Европейският комисар по разширяването Йоханес Хан покани лидерите на четирите най-големи партии на разговори в Брюксел, за да опитат да оформят споразумение за излизане от кризата. Но продължилите 12 часа преговори, в които се включи и американският посланик в Македония, не постигнаха резултат.

"Разговорите бяха открити и изчерпателни, но все още не са довели до окончателно споразумение. Европейският съюз призовава всички партии - в интерес на страната и гражданите, да намерят без отлагане траен политически компромис и да направят конкретни  предложения за тази цел, основавайки се на вече постигнатото споразумение в Скопие на 2 юни", се казва в изявление на ЕС.

ЕС посочи, че ангажиментите за реформи, поети на 2 юни, трябва спешно да бъдат приложени.

"Това е крайно необходимо за страната, за да напредне по пътя на евро-атлантическа интеграция", посочи ЕС, визирайки кандидатурите на Македония за членство в ЕС и НАТО, които са блокирани заради дългогодишния спор с Гърция за името на Македония.

ЕС посочи, че остава на разположение за посредничество в по-нататъшни разговори.

В преговорите за преодоляване на политическата криза в Македония участват четирите най-големи партии - управляващите ВМРО-ДПМНЕ и Демократичен съюз за интеграция и опозиционните Социалдемократически съюз на Македония и Демократична партия на албанците. Те са представени от своите лидери Никола Груевски, Али Ахмети, Зоран Заев и Мендух Тачи.

На 2 юни Хан каза, че македонските политически лидери са се договорили за "един вид преходен период" и предсрочни избори, които да се произведат не по-късно от края на април 2016 г.

След девет години на власт премиерът Никола Груевски е подложен на натиск от януари, когато лидерът на опозицията Зоран Заев започна да представя записи от подслушани разговори, които  говорят за здрав правителствен контрол над медии, съдилища и произвеждане на избори. Западът посочи, че записите повдигат много въпросителни за демокрацията в бившата югославска република.

Заев твърди, че правителството е подслушвало незаконно 20 000 политически фигури, журналисти и съдии - както противници, така и съюзници. Правителството твърди, че записите са направени от чуждестранна разузнавателна служба, която работи със Заев, за да свали правителството. Лидерът на опозицията бе обвинен в "насилие" срещу държавата.

Споделяне

Още по темата

Още от Балкани

Какво очаквате да свърши служебното правителство?